NavMenu

TIMOCOM transportni barometar - Premašena brojka od 10 miliona

Izvor: Promo Ponedjeljak, 02.11.2020. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: TIMOCOM)
Evropski drumski prevoz robe je znatno porastao od jula do septembra ove godine. Ponuda tereta koju je evidentirao TIMOCOM-ov transportni barometar u trećem kvartalu 2020. godine je ponovo kompenzovala veoma slab drugi kvartal iste godine prouzrokovan pandemijom korone. A brojke u svakom mjesecu prevazilaze čak i vrijednosti iz prethodne 2019. godine.

Ako se računaju unosi tereta iz sve 44 evropske zemlje evidentirane u barometru, bilo je 111% više ponuda tereta nego u prethodnom kvartalu (treći kvartal u poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine). U poređenju sa istim kvartalom 2019. godine bilo je 17% više tereta (treći kvartal 2020. u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine). Pri tom je najbolji mesec bio septembar. On prvi put od početka krize izazvane epidemijom korone premašuje brojku od 10 miliona tereta u jednom mjesecu. Time je čak i najveća vrijednost u 2019. godini - takođe u septembru - premašena za 26%.

- Razlozi za to se sigurno mogu pronaći u relativno opuštenoj situaciji sa infekcijom u ljetnjim mjesecima i vidnoj potrebi za nadoknadom propuštenog nakon karantina u mnogim evropskim zemljama - izvještava Gunnar Gburek, portparol za štampu TIMOCOM-a.

Tako je, na primjer, posebno jako pogođena Italija početkom juna okončala veoma strogi karantin, a i Španija je krajem juna ukinula vanredno stanje. Nakon obustave proizvodnje u skoro svim zemljama u Evropi proizvodnja je ponovo značajno porasla.

Milion tereta više u unutrašnjem saobraćaju

Očigledno velika potreba za nadoknadom propuštenog je prepoznatljiva i u unutrašnjem saobraćaju. U okviru Njemačke, logistika je u priličnoj mjeri nadoknadila propušteno i takođe bez izuzetka prevazišla vrijednosti iz prethodne godine: U trećem kvartalu 2020. godine unijeto je preko milion tereta više nego u istom periodu 2019. godine.

U poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine vrijednost je eksponencijalno porasla. Podijeljeno po mjesecima to je pojedinačno izgledalo ovako: jul 3%, avgust 17%, septembar 73%. I francuska logistika je nadoknadila propušteno u nacionalnom saobraćaju. Obim u trećem kvartalu 2020. godine je u toj zemlji porastao za po 12% mjesečno.

Tendencija rasta u međunarodnom transportu

U međunarodnom prometu tereta pokazuje se generalni trend rasta. Tako su, na primjer, ponude tereta iz Njemačke za Francusku uprkos koroni veoma porasle kako u poređenju sa prethodnom godinom, tako i u poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine. Do 72%. Isto važi za terete iz Njemačke za Belgiju. U sva tri mjeseca rast je iznosio najmanje 30%. Pojedinačno: iz Njemačke za Francusku: jul 72%, avgust 35%, septembar 34%; iz Njemačke za Belgiju: jul 30%, avgust 60%, septembar 65%.

I najsporiji pristižu

I tradicionalno najslabije zemlje su takođe ojačale. Koliko je velika bila potreba za nadoknadom propuštenog nakon ograničenja zbog korone širom Evrope, pokazuje čak i pogled na one zemlje koje su generalno bile u minusu u poređenju sa 2019. godinom. Uprkos negativnim uporednim vrijednostima od prošle godine prema 2020. godini, i u ovim zemljama se u trećem kvartalu ove godine bilježi jasno poboljšanje. To, na primjer, znači iz Njemačke za Mađarsku: jul -44%, avgust -34%, septembar -16%. Ili iz Njemačke za Češku: jul -41%, avgust -8%, septembar -3%.

Transportnim barometrom FreightTech preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke iz 44 evropske zemlje o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike (Smart Logistics System). Više od 135.000 korisnika generiše svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 45.000 TIMOCOM-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

Više informacija o TIMOCOM-u naći ćete na www.timocom.de.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.