NavMenu

Otkrivena planeta veličine Zemlje koja luta kroz našu galaksiju (VIDEO)

Izvor: Nezavisne novine Subota, 31.10.2020. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: sdecoret/shutterstock.com)
Planeta veličine Zemlje otkrivena je kako luta kroz našu galaksiju i nije vezana za neki zvjezdani sistem, poput našeg Sunčevog sistema.

Naučnici vjeruju da postoji ogroman broj planeta koje se slobodno kreću svemirom, ali je do sada otkriven tek manji broj. I te planete koje su otkrivene bile su ogromne, 600 do 1.200 puta veće od Zemlje. Međutim, naučnici su sada otkrili jednu "slobodnu" planetu veličine Zemlje kako se kreće kroz našu galaksiju Mliječni put.

Ovo otkriće, objavljeno u Astrofizičkom žurnalu, može da bude dokaz da u svemiru postoji ogroman broj takvih planeta, koje nisu prevelike, a istovremeno nisu vezane za neki solarni sistem.

- Šanse da se otkrije takav objekat, relativno male mase, koji slobodno luta po svemiru, ekstremno su niske. Ili smo mi imali puno sreće, ili su takvi objekti češći u svemiru nego što se misli - kaže Pžemek Mrož sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju, piše Lajvsajens.

Većina planeta van našeg Sunčevog sistema vidljiva je astronomima zapravo zahvaljujući zvijezdama za koje su vezane. Te zvijezde obezbjeđuju svjetlost koja izlaže neku planetu teleskopima na Zemlji. Kada su planete previše male da bi mogle da se spaze teleskopom, naučnici ih "vide" zahvaljujući malom gravitacionom uticaju na njihovu zvijezdu ili uz pomoć treperenja koje se primijeti kada ta planeta prolazi ispred zvijezde.

Lutajuće planete, međutim, nemaju zvijezdu koja bi ih osvijetlila na taj način. Naučnici ih otkrivaju zahvaljujući dijelu Ajnštajnove teorije relativiteta poznatom kao gravitaciono sočivo. Na taj način, velike planete ili drugi svemirski objekti dejstvuju kao "kosmička lupa" koja, gledano sa Zemlje, krivi svjetlost nekog izvora, kao što su zvijezde.

- Ako masivan objekat prođe između posmatrača na Zemlji i udaljene zvijezde, njegova gravitacija može da odbije ili fokusira svjetlost sa te zvijezde - kaže Mrož.

Naučnici tako mjere promjenu svjetlosti, i zahvaljujući tome znaju koliki je objekat koji se ponaša kao gravitaciono sočivo. Što je objekat veći, efekat gravitacionog sočiva traje duže.

Astronomi objašnjavaju da su šanse za uočavanje ovako kratkih promjena ekstremno male, jer može da prođe i po milion godina dok se jedna planeta nađe u takvom položaju da se sa Zemlje uočava njeno djelovanje na zakrivljenje svjetlosti.

Srećom, naučnici koji su otkrili ovu planetu prate stotine miliona zvijezda čija svjetlost može biti zakrivljena.

Najmanja planeta koja slobodno luta našom galaksijom najvjerovatnije se odvojila od svog planetarnog sistema poslije sudara s nekim masivnijim objektom, piše Sputnjik.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.