Izvor: eKapija | Subota, 31.10.2020.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kiparska kompanija Mulroney Trading Limited planira gradnju ekskluzivnog turističkog rizorta u Mojkovcu

(Foto: YouTube/screenshot)
Vlada je usvojila Predlog urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju hotela, turističkog naselja, odnosno turističkog rizorta na katastarskoj parceli u Mojkovcu, u zahvatu Prostorno-urbanističkog plana Opštine Mojkovac.

Predlog urbanističko-tehničkih uslova (UT) usvojen je na prošloj sjednici Vlade po zahtjevu kompanije Mulroney Trading Limited Kipar, koja je vlasnik lokacije i koja na tom prostoru planira veliku investiciju, pišu Dnevne novine.

Katastarska parcela 348/1 ima površinu od 134,77 hiljada kvadratnih metara, a shodno izdatim urbanističko tehničkim uslovima novoizgrađeni hotel, rizort ili sličan sadržaj mora imati najmanje 150 ležajeva najviše kategorije. U pitanju je lokacija koja je u blizini nekadašnje fabrike Vukman Kruščić.

Planom namjene površina to područje predviđeno je za izradu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) "Novi Mojkovac" i definisano je kao poslovno komercijalni centri i objekti, a u sklopu te odrednice su generalne namjene rad i privreda i površine za turizam i mješovitu namjenu, kao i dijelom stanovanje.

- U daljoj planskoj razradi treba težiti da turizam bude jugozapadno bliže Tari, kao nastavak već planirane turističke namjene, a poslovanje sjeveroistočno, odnosno na preostalom dijelu lokacije - navodi se u urbanističko-tehničkim uslovima.

Shodno zahtjevu vlasnika urbanističke parcele, a u skladu sa smjernicama plana višeg reda, na tom prostoru ovim UT omogućava se prva faza realizacije kompleksa i određuje se namjena turizam, sa mogućnošu izgradnje hotela, odnosno turističkog rizorta u jugozapadnom dijelu lokacije, kapaciteta najmanje 150 ležajeva visoke kategorije.

- U narednim fazama realizacije sagledaće se ponovno cjelokupni prostor i definisati optimalni raspored preostalih sadržaja u sjeveroistočnom dijelu katastarske parcele koji je trenutno van definisane zone gradnje, a što će biti predmet detaljne planske dokumentacije uz preporuku prethodnog organizovanja urbanističko-arhitektonskog konkursa - konstatuje se u dokumentu.

U Urbanističko-tehničkim uslovima Vlada je definisala šta tačno podrazumijeva pod određenim pojmovima.

Pod pojmom hotel podrazumijeva se poslovni objekat u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost pružanja usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, sa recepcijom, holom, restoranom sa kuhinjom i smještajnim jedinicama. Hotel može imati depadans i vile.

- U hotelima udio smještajnih kapaciteta mora biti najmanje 70 odsto u osnovnom objektu hotela, a najviše 30 odsto u vilama ili depadansima. Ukupna planirana površina prostora za osnovne objekte hotela je najmanje 70 odsto, a ukupna planirana površina za depadanse ili vile je najviše 30 odsto - navodi se u Uslovima.

U turističkim naseljima udio smještajnih kapaciteta mora biti najmanje 30% u osnovnom objektu hotela, a najviše 70% u vilama ili depadansima.

- Ukupna planirana površina prostora za osnovne objekte hotela je najmanje 30 odsto, a ukupna planirana površina za depadanse ili vile je najviše 70%. Pod pojmom turistički rizort podrazumijeva se vrsta ugostiteljskog objekta koji predstavlja funkcionalnu i poslovnu cjelinu i u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost na površini od minimum pet hektara, sa minimum jednim hotelom kapaciteta minimum 60 smještajnih jedinica kategorije najmanje četiri zvjezdice i turističkim vilama, sa raznovrsnom strukturom sadržaja ponude koju čine: velnes centri, restorani, sportski tereni ili drugi sadržaji - dodaje se u Uslovima.

Vlada je propisala da budući hotel mora biti u funkciji 12 mjeseci godišnje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE