NavMenu

Deficit budžeta za devet mjeseci 333,6 mil EUR

Izvor: Mina Subota, 31.10.2020. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Deficit budžeta za prvih devet mjeseci iznosio je 333,6 mil EUR ili 7,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 80,5 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su kazali da su ekonomska kretanja u zemlji i dalje pod uticajem epidemiološke situacije, što za rezultat ima nastavak trenda pada naplate budžetskih prihoda kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

- Na drugoj strani, sprovođenje socio-ekonomskih mjera, u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po građane i privredu, rezultiralo je većom potrošnjom - navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,17 mlrd EUR ili 25,3% procijenjenog BDP-a, što je 61,9 miliona ili pet odsto manje u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

- U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 59,8 mil EUR ili 13,3%, kao i kod akciza u iznosu od 13,7 mil EUR ili 8,3% i to usljed značajnog pada turističkog prometa koji je nastavljen i u septembru - naveli su iz Ministarstva.

Kako je rebalansom planirano da će turistička sezona biti na nivou od 60% prošlogodišnje, a plan prihoda po osnovu kategorija koje prvenstveno zavise od prometa postavljen na tom nivou, tako prihodi budžeta od PDV-a i akciza u periodu od januara do septembra bilježe značajno odstupanje u odnosu na plan.

- Pored navedenog, odstupanje je zabilježeno i kod kategorije donacije, jer uplata prve tranše od Evropske unije (EU), kao podrške Crnoj Gori u suzbijanju negativnih efekata koronavirusa, vrijedne 28 mil EUR, nije izvršena - kazali su iz Ministarstva.

Oni su kazali da se uplata predmetnih donatorskih sredstava očekuje najkasnije do kraja godine.

U izvještaju se navodi da su porezi i doprinosi na zarade zabilježili kumulativan rast u iznosu od 36,2 miliona EUR ili 8,9 odsto u odnosu na planirane, pri čemu je porez na dohodak veći 6,1 milion ili osam odsto u odnosu na planirani.

Doprinosi su, u odnosu na planirane, veći 30,1 mil EUR ili 9,1%, kao rezultat naplate dijela poreskog duga nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines u iznosu od deset miliona EUR, i subvencionisanja zarada privredi u okviru drugog i trećeg paketa Vladinih mjera.

- Takođe, pozitivno odstupanje je zabilježeno i kod poreza na dobit, kao posljedica snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine - objasnili su iz Ministarstva.

Izdaci budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,5 mlrd EUR ili 32,5% BDP-a i u odnosu na planirane veći su 18,6 miliona, odnosno 1,3%.

- Razlozi pozitivnog odstupanja rashoda u odnosu na planirane su prvenstveno nastavak isplate subvencija za zarade kao mjere predviđene trećim paketom socio-ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije, izmirenja dijela obaveza shodno zakonskom rješenju po osnovu finansijske konsolidacije nacionalnog avio-prevoznika, kao i finansiranja uvećanih troškova zdravstvenog sistema uzrokovanih pandemijom koronavirusa - navodi se u izvještaju.

U strukturi izdataka budžeta, tekući su ostvareni na nivou od 611,9 mil EUR i manji su 8,1 milion ili 1,3 odsto od planiranih.

- Na drugoj strani, kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 148,9 mil EUR, što je 3,9 miliona ili 2,7 odsto više od planiranih, i to kao rezultat nastavka izvođenja radova na započetim kapitalnim projektima. U odnosu na prethodnu godinu manji su 33,9 mil EUR ili 18,6%, kao posljedica smanjenog intenziteta izvođenja radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta - precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je ograničavanje izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta, usljed pandemije, opredijelilo kretanje kapitalnog budžeta koji je u periodu od januara do septembra realizovan u ukupnom iznosu od 119 miliona EUR, što je 3,4 miliona više od plana, dok je u odnosu na prethodnu godinu manje 0,2 miliona EUR.

- U poređenju sa istim periodom prošle godine, ukupni izdaci budžeta veći su 123,2 mil EUR ili devet odsto, usljed sprovođenja tri paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi - zaključuje se u izvještaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.