NavMenu

EU u opremanje tri laboratorije u Tehnopolisu uložila više od 800.000 EUR - Crna Gora najatraktivnija destinacija za tehnološko preduzetništvo

Izvor: Mina Petak, 30.10.2020. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora je najatraktivnija destinacija za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija, što je i bila Vladina jasna vizija i želja, saopštila je ministarka nauke, Sanja Damjanović u Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.

Damjanović je sa delegacijom EU posjetila Tehnopolis povodom podrške koju je Unija pružala u cilju poboljšanja kapaciteta IPC, koji će se koristiti za razvoj inovativnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Damjanović je podsjetila da je Vlada izdvojila oko 20 mil EUR za razvoj Tehnopolisa i centralne jedinice Naučno-tehnološkog parka koji se gradi u Podgorici.

- Posebno raduje da iz naše vizije izlaze konstantno temeljni jasni rezultati, a ponosni smo što je to upravo primijetila Evropska komisija (EK), od koje smo nedavno dobili najvišu ocjenu u ovoj kompleksnoj oblasti, posebno kada je riječ o našem regionu - rekla je Damjanović.

Ona je dodala da je za razvoj inovativne privrede ključni temelj infrastruktura, kao i da je Tehnopolis prva karika Naučno-tehnološkog parka koji žele da realizuju u Crnoj Gori.

- Naš razvoj ne bi bio jednostavan bez najvažnijeg partnera EK i donacije koja je obezbijeđena kroz instrument IPA, za opremu od milion EUR za tri laboratorije - navela je Damjanović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora dio Evrope, ali da je neophodan zajednički rad kako bi postala dio familije EU.

Šefica delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, rekla je da je Unija obezbijedila investiciju vrijednu više od 800.000 EUR za opremu koja je od presudne važnosti za tri laboratorije u Tehnopolisu.

- Time će se obezbijediti crnogorskim malim i srednjim preduzećima potrebni alati za razvijanje proizvoda i usluga, da bi mogli biti konkurentni na domaćem i međunarodnim tržištima - saopštila je Popa.

Ona je navela da će oprema za Biohemijsku laboratoriju, čiju je nabavku finansirala EU, pomoći poljoprivrednicima da unaprijede kvalitet i bezbjednost svojih proizvoda.

Nova oprema za industrijski dizajn naročito će biti korisna malim i srednjim preduzećima kojima je potrebna podrška i ekspertiza u oblastima modernog dizajniranja i brendiranja proizvoda.

Prema riječima Pope, nova informatička oprema za Data centar podržaće mlada tehnološka preduzeća i druge kompanije kojima trebaju inovativna, informatička rješenja za razvoj novih usluga i smanjenja troškova poslovanja.

- U vremenima nezapamćene zdravstvene krize izazvane pandemijom, inovacije i nove tehnologije su ključni pokretači ekonomskog rasta i reformi koje su Crnoj Gori potrebne da bi napredovala na svom putu ka EU - kazala je Popa.

Ona smatra da je digitalna transformacija jedna od ključnih oblasti koju će EU podržati kroz ulaganje od devet milijardi EUR u okviru ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan.

- Nadam se da će Crna Gora iskoristiti tu izuzetnu priliku da modernizuje svoju ekonomiju i otvori prijeko potrebna nova radna mjesta, od čega će imati koristi građani i privreda - rekla je Popa.

Ona je objasnila da je cilj kontinuirane podrške EU za inicijative poput Tehnopolisa i Strategije pametne specijalizacije, jačanje i planiranje politike inovacija, odgovori na nedostatke i izazove i podržavanje dugoročnog oporavka, digitalne tranzicije i konkurentnosti crnogorske ekonomije.


Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, podsjetio je da je taj centar opremio i pripremio za početak rada tri laboratorije koje će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata lokalne i nacionalne privrede, od poljoprivrede i turizma, do metalne i drvne industrije.

- Tehnopolis aktivno doprinosi kreiranju svih tematski povezanih strategija, a danas sve svoje projekte usmjerava ka realizaciji S3 pametne specijalizacije i ponosimo se što je Crna Gora jedina u regionu koja je usvojila tu značajnu strategiju - rekao je Bataković.

On je saopštio da Tehnopolis ima više od 150 partnera u oko 30 zemalja i realizuje više od 20 projekata, od čega je 17 dobijenih od EU fondova.

- Tehnopolis je ukupno obezbijedio oko četiri miliona EUR iz EU i drugih fondova, od čega milion za opremu koja će dati novi impuls razvoju. Tehnopolis je pružio podršku za više od 50 firmi - rekao je Bataković i dodao da IPC ima 21 zaposlenu mladu osobu i oko deset angažovanih eksperata.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu, Aleksandar Janičić, predstavio je šta je urađeno u tom centru i nabrojao projekte koji se finansiraju EU sredstvima, kao i infrastrukturne kapacitete koje finansira EU kroz IPA 2016.

Zvanična posjeta predstavnika Ministarstva nauke i Delegacije EU završena je obilaskom ključnih infrastrukturnih segmenata Biolaba, TECH laba i DATA centra u Tehnopolisu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.