NavMenu

Mladi kineski milijarderi zaradili 223 mlrd USD 2020.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.10.2020. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Mladi kineski milijarderi ove godine su stekli rekordno zajedničko bogatstvo veće od 223 mlrd USD u vrijeme dok se cijeli svijet bori sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija, navodi se u najnovijim podacima liste kineskih bogataša Hurun Rich List.

Kina je u 2020. godini imala 60 milijardera koji su mlađi od 40 godina, pokazuju podaci Huruna, koje je prenijela američka televizija Si-En-Bi-Si.

Ove godine bilježi se značajan rast dionica u oblasti tehnologije, što je mnogima otvorilo put u rast bogatstva usred pandemije korona virusa.

Time se ukupan broj kineskih milijardera povećao na 878, s ukupnim bogatstvom većim od četiri biliona dolara.

Kina je u 2010. godini imala 189 milijardera, podsjeća CNBC.

- Svijet nikada nije vidio ovoliko bogatstvo koje je stvoreno u samo jednoj godini. Kineski preduzetnici su prošli puno bolje nego što se očekivalo. Uprkos pandemiji, uspjeli su da dostignu rekordan nivo - rekao je Rupert Hjudžvert, predsjednik Hurun riporta.

Na vrhu liste nalazi se 39-godišnja Huijan Jang koja se smatra najbogatijom ženom u Aziji sa bogatstvom od 33,1 mlrd USD.

Ona je većinski dioničar Country Gardem, kompanije za razvoj nekretnina koju je osnovao njen otac 1992. godine, prenosi američka televizija.

Među najvećim mladim milijarderima su Zetijan Zang i njen suprug Kijangdog Liju, vlasnici kompanije za onlajn kupovinu JD.com sa bogatstvom od 27 mlrd USD, 34-godišnji Hao Jan, predsjednik građevinske kompanije Pacific Construction Group koji je nagomilao 21,3 mlrd USD, suosnivač i vlasnik kompanije ByteDance Jiming Zang sa bogatstvom od 16,2 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.