NavMenu

Razmatraju se moguće privremene mjere za očuvanje plaže na Adi Bojani

Izvor: eKapija Srijeda, 28.10.2020. 14:31
Komentari
Podeli
Ada Bojana (Foto: Pixabay.com/Grzegorz Pysz)Ada Bojana
Povodom hitnih mjera koje treba preduzeti za sanaciju plaže na Adi Bojani danas, 28. oktobra, održana je video-konferencija predstavnika Opštine Ulcinj, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Uprave za vode, Ulcinjske rivijere, Ministarstva održivog razvoja i turizma i prof. dr Save Petkovića.

Ovaj sastanak je organizovan shodno zaključcima sastanka od 20. oktobra koji je održan u Opštini Ulcinj i na kojem su učestvovale pomenute nacionalne institucije, s ciljem konsultacija s obrađivačem Studije očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani sa predlogom rješenja, prof. dr Petkovićem, kao međunarodno prepoznatim stručnjakom za pitanja erozije koji je po Ugovoru s Ministarstvom održivog razvoja i turizma zadužen je za izradu Studije do decembra 2020. godine, navedeno je na sajtu Opštine Ulcinj.

- Predstavnici nacionalnih institucija su iznijeli problem alarmantne situacije nestajanja plaže na Adi Bojani nakon nevremena u posljednjih nekoliko sedmica i potrebu da se donesu hitne mjere s ciljem sprječavanja dalje erozije plaže na Adi kao i očuvanja ugroženih objekata Ulcinjske rivijere. Naglašavajući da je erozija ove plaže prirodni proces i problem koji traje već duži niz godina, istaknuto je da se u prethodnih par godina dodatno ukazala potreba za detaljnijim ispitivanjem ovog područja, odnosno prikupljanjem batimetrijskih i geodetskih podataka koji će biti iskorišćeni za predloge rješenja za očuvanje i revitalizaciju plaže - saopšteno je na sajtu Opštine Ulcinj.

Dok je izrada Studije u toku, učesnici na sastanku su razmatrali s prof. Petkovićem potencijalne hitne mjere za makar privremeno zaustavljanje nestajanja plaže i dalje degradacije objekata na Adi dok odabrano rješenje iz Studije ne bude razmotreno, usaglašeno i dok se ne otpočne njegova realizacija.

- Prof. Petković je ukazao da se procesi erozije na Adi dešavaju još od sedamdesetih godina prošlog vijeka i da se u ovom trenutku moraju razmotriti rješenja koja uključuju izgradnju određenih struktura koje će štititi dalje odnošenje pijeska sa Ade Bojane. Istakao je da dugoročnija rješenja svakako treba da uključe i saradnju Albanije i Crne Gore na ovim pitanjima i obezbjeđivanje partnerstva sa Evropskom unijom na ovom projektu koje bi obezbijedilo i finansijska sredstva za realizaciju zajedničkih, prekograničnih mjera koje će doprinijeti ublažavanju ovog procesa - navodi se u saopštenju.

Takođe je naglašeno da brojni faktori utiču na buduće hitno rješenje za plažu na Adi, od neophodnosti da se u što kraćem roku pronađe i realizuje rješenje do vremenskih uslova, godišnjeg doba, ali i dostupnih finansijskih sredstava.

- Na sastanku je zaključeno da će prof Petković u roku od nedjelju dana dostaviti nadležnim institucijama predlog rješenja koje će uključivati skicu objekta i nacrt projektnog zadatka, a koje će biti dalje razmatrano od strane nadležnih institucija i drugih zainteresovanih i stručnih strana - zaključuje se u saopštenju Opštine Ulcinj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.