NavMenu

WWF Adria poziva na zaustavljanje finansiranja novih hidroelektrana u Evropi

Izvor: RTCG Utorak, 27.10.2020. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon Svjetskog dana migratornih riba, koji je obilježen 24. oktobra, 150 nevladinih organizacija pozvalo je institucije Evropske unije na zaustavljanje finansiranja novih hidroelektrana u Evropi javnim sredstvima.

- Izgradnja novih hidroelektrana u potpunoj je suprotnosti s ciljevima očuvanja biološke raznovrnosti postavljenim u Evropskom zelenom planu, posebno kada se uzme u obzir mali doprinos novih hidroelektrana energetskoj tranziciji u odnosu na štetu koju čine ljudima i prirodi - navodi se u zajedničkom saopštenju.

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, uz potpisnice poput NVO Naša akcija, Eko-tim, Green Home, KOD, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Podržimo dojenje – za zdraviju planetu, MSJA, Maslinarsko društvo – Boka traže preusmjeravanje javnih sredstava prema povećanju energetske efikasnosti i smanjenju uticaja proizvodnje iz drugih obnovljivih izvora energije poput sunca ili vjetra.

- Inicijativa nevladinih organizacija širom Evrope dolazi nekoliko mjeseci nakon nove analize koja je pokazala kako je od 1970. godine nestalo 93 odsto slatkovodnih migratornih riba u Evropi. Posljedica je to, između ostalog, izgradnje i rada hidroelektrana. Iako 91% postojećih i planiranih hidroelektrana u Evropi spada u kategoriju "malih" hidroelektrana (kapaciteta do 10 MW), njihov doprinos energetskoj proizvodnji je zanemariv, a uticaj na prirodu ogroman - pojašnjavaju u saopštenju.

Ako se ovi planovi realizuju, uništiće se, dodaju, posljednje evropske rijeke slobodnog toka te ćemo dodatno degradirati već ranjive slatkovodne ekosisteme. Podršku očuvanju rijeka slobodnog toka dalo je i više od 20.000 ljudi koji su potpisali WWF-ovu regionalnu peticiju za zaustavljanje malih hidroelektrana na Balkanu.

- Evropska komisija i evropske finansijske institucije godinama kreditiraju štetne projekte izgradnje hidroelektrana. Ako nastave s lošim investicijama, direktno će potkopati ambicije postavljene u Strategiji EU o biološkoj raznovrsnosti i cilj o obnovi 25.000 kilometara riječnih tokova do 2030. godine. Potrebno je hitno ukloniti postojeće finansijske modele i podsticaje za nove projekte izgradnje hidroelektrana, kako malih tako i velikih, fokusirati se na ispunjavanje ciljeva Okvirne direktive o vodama i podržati Evropski zeleni plan. Isto tako, vrijeme je da hidroenergetski sektor počne ulagati u ekološku obnovu postojećih kapaciteta i revitalizaciju rijeka koje su decenijama trpjele velike pritiske zbog proizvodnje energije - izjavio je Zoran Mateljak, vođa programa slatkih voda u WWF Adria.


U manifestu kojeg je podržalo 150 nevladinih organizacija širom Evrope traži se zaustavljanje svih oblika podsticanja izgradnje novih hidroelektrana, nezavisno o njihovoj veličini, zaustavljanje finansiranja svih novih hidroelektrana u Evropi od strane Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, isključivanje svih novih hidroelektrana s popisa obnovljivih izvora energije koji ih klasifikuju za primanje državne pomoći, preusmjeravanje javnih sredstava za nove hidroelektrane na ekološku obnovu, projekte uklanjanja postojećih brana, a posebno onih koje su van funkcije, i podsticanju proizvodnje energije iz drugih obnovljivih izvora poput vjetra ili sunca, uz poštovanje transparentnosti, uključivanje javnosti i umanjivanje negativnih uticaja na prirodu i ljude.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.