NavMenu

Gasovod Južna interkonekcija kroz BiH biće dug 160 km - Investicija vrijedna 196 mil KM (VIDEO)

Izvor: eKapija Petak, 23.10.2020. 12:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)Ilustracija
USAID projekat Asistencije energetskom sektoru u BiH i kompanija BH-Gas u čevrtak, 22. oktobra, su najavili početak kampanje informisanja javnosti o projektu Južna interkonekcija ukupne vrijednosti 196 mil KM, koji predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u BiH, saopšteno je iz BH-Gasa.

Ovim projektom povezat će se trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar. Projekat će također osigurati sigurnost snabdijevanja gasom u BiH i omogućiti nove izvore snabdijevanja prirodnog gasa u BiH. Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima dodatna korist od realizacije ovog projekta jeste privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage.

- Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice. Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom. I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imat će pozitivne utjecaje i na okoliš – rekao je Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

Govoreći o nužnosti reformi energetskog sektora Nelson je također naglasio:

- Pozivam sve donosioce odluka i kolege koji su danas ovdje s nama da se usredotoče na usvajanje prijeko potrebnih zakona. To uključuje Državni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu, Federalni zakon o prirodnom gasu, električnoj energiji i zaštiti okoliša, te važne procese, poput razdvajanja operatora distributivnog sistema u elektroenergetskom sektoru. Čestitam Federalnoj Vladi na današnjem usvajanju Zakona o Južnoj interkonekciji kao i Federalnom ministarstvu energije na poduzimanju pozitivnih koraka na izradi Zakona o prirodnom gasu Federacije BiH, uz podršku USAID-a. Nadam se da ova saradnja može poslužiti kao primjer za druge slične procese. Reforme energetskog sektora ključni su dio procesa pristupanja EU. Oni nisu opcionalni za Bosnu i Hercegovinu, i to ne samo zbog međunarodnih obaveza već je reforma energetskog sektora dobra i za građane Bosne i Hercegovine i ekonomiju.


O samom projektu Južne interkonekcije, opisu trase i planovima za njegovu realizaciju govorio je direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić.

- Veoma smo srećni što smo ove godine uspješno okončali pregovore sa Srbijagasom i Gasprometom i obezbijedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Nadam se da su ovaj projekat Južne interkonekcije i pozitivna atmosfera signal da će sve strane uskoro pristupiti pregovorima i da će konačno doći do usvajanja prijeko potrebnog Državnog zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uredilo tržište kao i u zemljama regiona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.