NavMenu

Šta nauka kaže, zašto muškarci teže podnose grip od žena

Izvor: Radio 021 Petak, 23.10.2020. 10:09
Komentari
Podeli

(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Dr Beatriks Grubek-Lobenstin, imunolog na Unvierzitetu u Insbruku, bavi se istraživanjem razlika u imunitetu među polovima. Rezultati njenih studija bez sumnje su melem za dušu muškaraca koje žene ne uzimaju ozbiljno kada je posredi patnja kroz koju prolaze tokom prehlade ili viroze.

- Pojednostavljeno rečeno, zbog razlika u reakciji imuniteta na bolest, muškarci se češće razboljevaju od žena - rekla je dr Grubek-Lobenstin.

Objasnila je da se protiv patogenih mikroorganizama koji napadnu organizam bore ćelije specifičnog imuniteta i ćelije nespecifičnog imuniteta.

Nespecifične ćelije su djelotvorne isključivo u borbi protiv određenih patogenih mikroorganizama poput virusa gripe i u tom slučaju organizmu omogućuju da se sam brani protiv čitavog niza virusa, bakterija i parazita.

Međutim, relativno je mali broj svake vrste specifičnih ćelija. Da bi se uništio patogeni mikroorganizam ćelije specifičnog imuniteta moraju da se repliciraju milion puta.

Ovdje dolaze do izražaja razlike u imunitetnom odgovoru među polovima: dok ženski hormon estrogen pomaže pri umnožavanju specifičnih imunitetnih ćelija, efekat muškog hormona testosterona je suprotan.

I ranija istraživanja su pokazala da estrogen ima snažna antiviralna svojstva protiv HIV-a, ebole i virusa hepatitisa.

- Dakle, estrogen stimuliše imuni sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje - potvrđuje i dr Markus Altfeld, načelnik Odeljenja za imunološka istraživanja na hamburškom Institutu Heinrich Pette, gde istražuje biologiju humanih patogenih virusa.

- Ženski imuni sistem reaguje mnogo brže i agresivnije na patogene mikroorganizme od muškog - objasnio je.

Istakao je i da je, što je nivo muškog testosterona viši, imuni sistem muškaraca slabiji.

Naučnici priznaju da im nije jasno zbog čega hormon koji muškarcima daje odličja muškosti, ujedno muški rod čini zdravstveno slabijim.



Smatraju da bi jedan od potencijalnih odgovora mogao da leži u dalekoj prošlosti, s obzirom na to da se imunitet čoveka razvija već milionima godina.

- U kamenom dobu naši preci su živeli u pećinama i bili izloženi raznim opasnostima. Svrha ženskog imuniteta tada je, kao i danas, bila jednaka - zaštititi nerođeno dete i/ili novorođenče, zbog čega je ženin imuni sistem morao da bude veoma snažan - kaže dr Altfeld.

I Grubek-Lobenstin povezuje ženski imunitetni odgovor s porođajem i majčinstvom.

- Djelotvornost estrogenom ojačanog imuniteta naročito je snažan kod mladih žena nakon puberteta. Smanjuje se s godinama, naročito nakon menopauze - ističe ona.

No, dodaje da testosteron nije jedini razlog zbog kog muškarci virusne prehlade ili gripu podnose teže, postoje i drugi faktori.

- Muškarci se češće nezdravije hrane, generalno su manje disciplinovani kad su u pitanju bolesti, a naročito su nedisciplinovani kad je u pitanju vakcinacija - zaključuje Grubek-Lobenstin.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.