NavMenu

Valorizacija kompleksa Đalovića pećine - Napreduje izgradnja mosta na Bistrici i modernizacija puta Gubavač-Bistrica

Izvor: eKapija Petak, 23.10.2020. 07:33
Komentari
Podeli
(Foto: Uprava javnih radova)
Modernizacija oko devet kilometara puta Gubavač - Bistrica i izgradnja mosta na rijeci Bistrici svakodnevno napreduju, a radovi će narednih dana biti dodatno intenzivirani, kako bi se iskoristile povoljne vremenske prilike.

- Riječ je o projektu u okviru valorizacije Đalovića pećine, jednoj od najvećih investicija države Crne Gore u razvoj turizma, vrijednoj oko 23 mil EUR. Njegovom realizacijom dobićemo još jednu atraktivnu destinaciju, imajući u vidu izuzetne prirodne ljepote pećine sa okolinom - saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Rekonstrukciju dionice od Gubavča do Bistrice sa mostom preko rijeke, Uprava javnih radova je u postupku javne nabavke ugovorila sa preduzećem Crnagoraput, sa vrijednošću radova od pet miliona eura. Ukoliko vremenske prilike budu naklonjene i ne bude dodatnih otežavajućih okolnosti, radovi bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini naredne godine.

- U proteklom periodu izgrađene su betonske stope mosta, a u toku je priprema za postavljanje ploče, kao i podizanje kamene zaštitne konstrukcije - gabiona. Građevinci su takođe angažovani i na izgradnji betonskog vodopropusta koji će vodu umjeravati do obližnje vodenice - navodi se u saopštenju.

Uporedo sa radovima na novom mostu, u toku je uklanjanje starog asfaltnog sloja sa saobraćajnice, izgradnja vodopropusta i potpornih zidova.

- Nakon što svi radovi budu završeni, ovaj dio bjelopoljske opštine dobiće modernu putnu infrastrukturu od Gubavča do početne stanice žičare kod manastira Podvrh. Sa već završenih 5,7 kilometara pristupne saobraćajnice od Bistrice do parkinga za žičaru, modernizacija će obuhvatiti dionicu od ukupno 15 kilometara, što će u značajnoj mjeri unaprijediti kvalitet života mještana ovog kraja - ističu iz Uprave javnih radova.

Radovi u Đalovića klisuri i okolini su, kako navode, u punom jeku, imajući u vidu da su trenutno otvorene nekoliko građevinskih pozicija za potrebe ovog kompleksa.

- U toku je izgradnja žičare preko Đalovića klisure, od manastira Podvrh do same pećine, kao i probijanje ulaza u pećinu, ispred kojeg će biti izgrađeni servisni objekti sa završnom stanicom žičare - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.