NavMenu

Stočarima isplaćeno novih 1,13 mil EUR bespovratne podrške

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.10.2020. 12:58
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je subvencije u iznosu od 1.137.655,80 EUR za 5.336 stočara. Kako je saopšteno iz ovog resora, u skladu sa agrobudžetom za 2020. godinu i mjerom "Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji", isplaćen je preostali dio pripadajućih subvencija proizvođačima kojima je, krajem aprila, isplaćeno 80% subvencija, u okviru Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, i puni iznos subvencija proizvođačima koji su proizvodnju prvi put prijavili ove godine.

- Avansna isplata od 80%, za premije u stočarstvu, realizovana je u okviru Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada Crne Gore donijela 24. aprila 2020. kao odgovor na pandemiju COVID-19. Osnov za obračun bila su ostvarena prava iz 2019. godine, a u skladu sa kriterijumima iz agrobudžeta za 2020. godinu i podacima u relevantnim registrima. Tom prilikom, na račun 5.246 poljoprivrednih gazdinstava koja se bave stočarskom proizvodnjom, za premije po grlu za priplodne krave i junice, ovce, koze i krmače i suprasne nazimice, ukupno je uplaćeno 2.611.000 EUR, čime je premašen iznos cjelokupne prošlogodišnje podrške - navodi se u saopštenju.

Ovogodišnjim agrobudžetom utvrđeno je da gazdinstva koja ostvaruju pravo na podršku, dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo na grla preko predviđenog minimuma, kako je to bilo prethodnih godina. Na ovaj način povećana je ukupna premija za sva gazdinstva koja ostvaruju pravo na ovu premiju.

- Nakon administrativne obrade pristiglih zahtjeva i sprovedene kontrole na terenu, uzimajući u obzir prethodno isplaćenu avansnu podršku, utvrđeno je da je 5.336 poljoprivrednih proizvođača ostvarilo pravo na podršku u vrijednosti od 1.137.655,80 EUR. Riječ je o proizvođačima koje je sledovao ostatak podrške u iznosu do 20% i onima koji su u ovoj godini prvi put prijavili proizvodnju i ostvarili pravo na puni iznos podrške.
- kažu iz Ministarstva.

Ukupno u 2020. godini za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, za premije po grlu za priplodne krave i junice, ovce i koze, podržano je 5.336 korisnika, a ukupno je isplaćeno 3.706.830,20 EUR podrške, što je za 62% više u odnosu na prethodnu godinu.

- Najveći broj korisnika podrške je iz sjevernog regiona - 3.580 (67%), potom iz centralnog – 1.467 (28%), dok je iz primorskog 289 (5%) - zaključuju iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.