NavMenu

Četvrta faza projekta Hiljadu plus stanova - Javni poziv za građane do 15. novembra

Izvor: Mina Četvrtak, 22.10.2020. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)Ilustracija
Javni poziv za građane za četvrtu fazu projekta Hiljadu plus biće raspisan do 15. novembra, a ključni uslovi su definisani, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja, Marko Čanović.

On je Pobjedi kazao da je utvrđeno da pet komercijalnih banaka, odnosno Crnogorska komercijalna banka (CKB), NLB, Erste, Podgorička i Lovćen ispunjavaju sve uslove.

Javnim pozivom za banke, koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra, definisani su ključni uslovi koji se odnose na fiksnu kamatnu stopu do 2,99%, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3%.

Vlada je 11. septembra imenovala Projektni odbor za upravljanje četvrtom fazom Hiljadu plus. Javni poziv za investitore, građane i preduzeća - ponuđače stanova trajao je od 28. avgusta do 18. septembra, a za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme - do završetka realizacije projekta Hiljadu plus.

- Dobitnik vaučera će moći, ukoliko nađe stan na tržištu koji zadovoljava uslove definisane javnim pozivom, da ga kupi kroz ovaj projekat. Ta novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, kao i to da će stambeno pitanje moći da riješe i oni koji žive u opštinama u kojima nema stanova u novogradnji - naveo je Čanović.

Prije raspisivanja javnog poziva za građane počeće, kako je najavio, i komunikaciona strategija, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje kol centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, a sve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva.

U projektu Hiljadu plus mogu učestvovati svi građani koji nemaju stan i ispunjavaju propisane uslove. Hipotekarni krediti će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30% ostalim građanima koji ispunjavaju uslove.

- U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, ili dijete sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti - kazao je Čanović.

On je dodao da taj projekat omogućava rješavanje stambenih problema po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Vlada je izmijenila odluku o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita građanima radi obezbjeđenja stana u projektu.

- Izmjene su bile neophodne, jer je odlučeno da se korisnicima obezbijedi ponuda stanova u starogradnji, odnosno uključivanje u ponudu izgrađenih stambenih objekata, kako građana tako i preduzeća. Lista osoba koja imaju prioritet u rješavanju stambene potrebe, odnosno dobijanju vaučera, proširena je na osobe zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, imajući u vidu njihov veliki doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa - saopšteno je iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.