Izvor: eKapija | Utorak, 20.10.2020.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za novu fazu programa Energetski efikasan dom 200.000 EUR - Prijave do 5. novembra

Ministarstvo ekonomije pokreće novu fazu programa "Energetski efikasan dom" čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

- Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe ovog programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 200.000 EUR za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori - saopšteno je na sajtu Energetska efikasnost u Crnoj Gori.

Kako se navodi, sredstva su namijenjena za:
  • kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket);
  • kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta;
  • kupovinu i ugradnju multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta;
  • ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta;
  • ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije;
  • kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije.
- U okviru programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 EUR, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo ekonomije subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita - stoji u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije sprovodi ovaj Program u saradnji sa partnerskim firmama - izvođačima radova: Mikromont Bijelo Polje, Home Systems Podgorica, Plam Inženjering Podgorica, Veneta Plamen Podgorica, Energos Pljevlja, Ening Nikšić, ETG grupa Podgorica, Grijanje Danilovgrad, NS Elektronix Bar, Korovljević Herceg Novi, VHM Solutions Nikšić, MD Momo Berane, Sistem-MNE Podgorica, Konzorcijum Solar power Podgorica, Sienersys Podgorica, Konzorcijum Eficom Podgorica.

Partnerske banke na projektu su Erste banka, Hipotekarna banka, Lovćen banka i Prva banka.

- Po pitanju realizacije mjere ugradnje fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije, neophodan preduslov je da jedinice lokalnih samouprava izmijene odluke kojima se uređuje gradnja i uklanjanje pomoćnih objekata, a u okviru koje je potrebno uključiti i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW. Izmjene predmetne odluke su u proceduri u više jedinica lokalnih samouprava, a Ministarstvo ekonomije je, uz dogovor sa izvođačima radova koji su kvalifikovani za ugradnju fotonaponskih sistema, odlučilo da se implementacija ove mjere odloži dok se ne ispune odgovarajući preduslovi - navodi se.

Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa Energetski efikasan dom. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu ekonomije, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu Energetski efikasan dom, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan odnosno da je u procesu legalizacije.

- Ministarstvo ekonomije je predvidjelo da građani zahtjeve za učešće u programu mogu dostaviti u periodu od 21. oktobra do 5. novembta 2020. godine. S tim u vezi, potrebno je da svi zainteresovani građani dostave zahtjeve za učešće u programu, u navedenom roku - piše na sajtu Energetska efikasnost u Crnoj Gori..

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti: putem mejla na: info@ee-me.org, lično na arhivu Ministarstva ekonomije (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) ili putem pošte. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi Covid-19, preporuka Ministarstva ekonomije je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila.

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo ekonomije izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u Programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit. Sve informacije u vezi navedenog programa možete dobiti putem e-mail: info@ee-me.org ili putem tel. 020 482 446.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE