NavMenu

Kristof Papusek, rukovodeći partner kompanije Cineplexx - Ne odustajemo od investiranja u Srbiju i dovodimo IMAX tehnologiju u novi bioskop u Galeriji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.10.2020. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: J.Jarebica/Cineplexx)
Uprkos velikim gubicima zbog koronavirusa, najveći regionalni bioskopski lanac Cineplexx nastavio je da investira u Srbiju, a uskoro će otvoriti i novi bioskop - Cineplexx Galerija Belgrade, koji će imati najveće platno u cijelom regionu kao i najnoviju tehnologiju.

Kristof Papusek, rukovodeći partner kompanije Cineplexx, u razgovoru za naš portal kaže da je pre pandemije bioskopska industrija bila u globalnom porastu, ali da je za vrijeme krize došlo do zatvaranja bioskopa i djelimičnog prelaska na striming platforme.

- Cineplexx bioskopi su tu da publici omoguće da uživaju u filmu na najbolji način, uz sve preventivne mjere. Srbija je za nas važno tržište. Zato konstantno ulažemo, još od 2011. godine, čak i uprkos pandemiji.

- IMAX® dvorana u Cineplexx Galerija Belgrade će imati i najveće platno u multipleks bioskopu u ovom dijelu Evrope, veličine skoro dva teniska terena, tako da bi Novak Đoković mogao da igra protiv Austrijanca Dominika Tima na našem ekranu, dodao je.

On ističe i da je upravo sada stvorena prilika za prikazivanje domaćih i evropskih filmova, te da bi vlade svih zemalja u regionu trebalo da podstaknu producentske kuće i distributere da počnu sa njihovim prikazivanjem.

Šta vidite kao rizike ekonomije uopšte u sadašnjim okolnostima i koji je Vaš savet za ostvarenje pozitivnih poslovnih rezultata?

- Mnoge industrije su trenutno u najvećoj krizi koja je zabilježena u novijoj istoriji, uključujući i bioskope i filmsku industriju. Zato smatram da je u ovakvim okolnostima potrebno slati pozitivne signale privredi i građanima kako bi se održala redovna potrošnja, ali i konzumiranje kulturnih sadržaja što podrazumijeva i bioskope, u kombinaciji sa jasnim uputstvima za pridržavanje svim bezbjednosnim mjerama i održavanje distance. Moraćemo da naučimo da živimo sa pandemijom. Puko isključivanje svih aktivnosti iz života kojim smo živjeli prije pandemije bi ostavilo ogroman uticaj na našu ekonomiju u budućem periodu.

Uprkos ogromnim gubicima usled širenja virusa COVID - 19, Cineplexx je odlučio da nastavi sa investiranjem u Srbiji. Koji su razlozi za takvu (hrabru) odluku?

- Cineplexx je prisutan u Srbiji već deset godina i ovo je za nas važno tržište. Primjećujemo da publika sa velikim uzbuđenjem dolazi u bioskopske dvorane, a značajnu ulogu igra i lokalna filmska produkcija. Naši bioskopi su tu da publici omoguće da uživaju u filmu na najbolji način. Zato konstantno ulažemo, još od 2011. godine, čak i uprkos pandemiji. Nedavno smo otvorili i prvi bioskop u delu Beograda koji nikada nije imao ranije bioskop, Cineplexx BEO Shopping Center, a uskoro otvaramo i najvažniji bioskop u cijelom regionu - Cineplexx Galerija Belgrade.

Koje inovacije Cineplexx Galerija Belgrade donosi na tržište?

- Cineplexx Galerija Belgrade u sklopu Belgrade Waterfront projekta će biti najveće, najmodernije i najluksuznije mjesto za gledanje filmova u ovom delu Evrope. Sa posebnim uzbuđenjem predstavićemo na ovim prostorima do sada neviđenu IMAX® tehnologiju, koja bioskopsko iskustvo podiže na najviši mogući nivo i omogućava potpuno novi doživljaj filma. IMAX® je tehnologija koja prati film od samog početka - počevši od snimanja specijalnim IMAX® kamerama, do samog prikazivanja publici, uz IMAX® projektor, specijalno dizajniranu salu i zvučni sistem koji kreira trodimenzionalni zvuk.

IMAX® dvorana u Cineplexx Galerija Belgrade će imati i najveće platno u multipleks bioskopu u ovom delu Evrope, veličine skoro dva teniska terena, tako da bi Novak Đoković mogao da igra protiv Austrijanca Dominika Tima na našem ekranu!

Video striming platforme postaju sve popularnije. Da li one predstavljaju opasnost za vaše poslovanje?

- Najpre bih želio da napomenem da se situacija razlikuje prije i u toku pandemije. Striming igra veliku ulogu kada je u pitanju ponuda video sadržaja. Zabava u kući je veoma važan segment savremenog života, a striming predstavlja nov i inovativan način gledanja televizije, naročito u uslovima ograničenog slobodnog vremena. S druge strane, bioskop je drugačiji po konceptu - on nudi zabavu izvan kuće. Takođe, bioskop je sinonim za najbolji doživljaj filma, što je velika razlika u odnosu na isto iskustvo u kućnim uslovima.

Prije korona krize uticaj striminga na rezultate poslovanja bioskopa skoro da se nije ni primjećivao. Štaviše, 2018. godina je bila najbolja u istoriji po prihodima u bioskopskim blagajnama, a 2019. se osjetio manji pad. Bioskopska industrija je u globalnom porastu. Međutim, za vrijeme krize došlo je do zatvaranja bioskopa i prelazak na striming platforme je logičan korak. Ali, publika će se vratiti u bioskope kada sva društva u svijetu nauče da žive sa virusom i prilagode se novonastaloj situaciji. Publika će se vratiti u bioskope kada budemo mogli da ponudimo velike naslove i pune kapacitete. Uprkos mogućnostima striminga, za pojedine filmove kao što su Džejms Bond ili Minions je odlučeno da budu premijerno prikazani isključivo u bioskopima.

Na koji način bi država mogla da olakša poslovanje filmske industrije?

- Bioskopi su danas u najvećoj krizi u novijoj istoriji, koja ima dvije komponente: nemogućnost rada u punom kapacitetu, što uzrokuje i drugi problem - nedostatak novih sadržaja. Premijere velikih filmova odložene su za sledeću godinu jer producenti očekuju veću posjećenost nakon pandemije. Ali, upravo sada je otvorena prilika za prikazivanje domaćih i evropskih filmova i vlade svih zemalja u regionu bi trebalo da podstaknu producentske kuće i distributere da počnu sa njihovim prikazivanjem. Šta znači da podstaknu? To znači da bi trebalo da preuzmu na sebe finansijski rizik. Niko od nas ne zna na koji način će se kretati procenat zaraženosti, ne znamo da li će biti uvedene blaže ili oštrije mjere zabrane kretanja. Mi smo otvorili naše bioskope u Rumuniji sredinom septembra, a dvije nedelje kasnije bili smo prinuđeni da ih ponovo zatvorimo.

U ovoj vrlo nepovoljnoj situaciji ne postoji nikakva sigurnost za planiranje poslovnih aktivnosti. Mi to svakako razumijemo, ali ukoliko bi Vlade obezbijedile određene zaštitne mjere za distributere i filmske producentske kompanije, to bi bilo dobro rješenje. U slučaju da film počne da se prikazuje i ako dođemo u situaciju da smo primorani da zatvorimo bioskope nakon tri dana zbog razvoja pandemije, a ukoliko bi Vlada obezbijedila minimalni iznos za pokriće troškova početka prikazivanja i gubitke za prvih dvije-tri nedelje, to bi vjerovatno stimulisalo producente, distributere i prikazivače da prihvate rizik.

To bi moglo biti rješenje za našu industriju, koje ne podrazumijeva a priori isplatu sredstava Filmskom centru ili kulturnim institucijama. Postoji veliki broj filmova u Srbiji koji čekaju na prikazivanje, pri tome mislim na Hotel Beograd, na Južni vetar 2, to su veliki filmovi. Mi smo tu da ih pokažemo širom zemlje i publika ih iščekuje, publika će doći. Potrebna nam je politika obezbjeđenja, sigurnost, od strane Vlade da u slučaju da bioskopi moraju da se zatvore postoji pokriće za ovaj rizik početka prikazivanja filmova. Ovo je moj predlog za Vladu Srbije, pri čemu se ovo pitanje generalno ne odnosi samo na Srbiju.

Možete li uporediti srpsko tržište sa ostalim tržištima u regionu?

- Srpsko bioskopsko tržište otvoreno je početkom septembra i bilježi uzlazne rezultate. Srbija je sada najjače tržište u regionu bivše Jugoslavije. S jedne strane, zahvaljujući činjenici da postoji veliki broj novih bioskopa koji pozivaju publiku da ih poseti, a sa druge strane, okolnostima koje se vežu za ukupan razvoj maloprodaje i tržišta nekretnina. Zahvaljujući ovom razvoju, tržište bioskopa se takođe povećava. Posle 1. septembra vidjeli smo da je entuzijazam i dalje prisutan. Publika se vratila i posjećenost je bila velika.

Nažalost, sada, zbog nedostatka novog sadržaja, rezultati su u opadanju. Međutim, ova situacija je karakteristična za čitavu Evropu. Nadam se da ćemo imati priliku da lokalnom produkcijom unapredimo situaciju. Ali ipak, na kraju ćemo morati u svim zemljama da sačekamo, nadam se do proleća sledeće godine, dok ne naučimo da živimo u ovim okolnostima i dok bioskopi ne budu prepoznati kao sigurna mjesta, što i jesu - gdje možemo držati distancu, možemo imati svjež vazduh sve vrijeme.

Kako ste Vi počeli da se bavite ovim poslom i šta je za Vas bioskop?

- Ovom industrijom počeo sam da se bavim krajem devedesetih. Što se bioskopa tiče, to je bilo vreme tranzicije, kada su tada tradicionalni bioskopi odlazili u zaborav i na scenu stupali multipleksi. U ovoj fazi smo istovremeno zatvarali neka tradicionalna stara bioskopska mjesta, jer više nije bilo tržišta i istovremeno razvijali nove, zaista sjajne moderne bioskope. Na ličnom planu, prethodno sam radio kao konsultant.

Uvijek nekako mislim da sam završio u biznisu sa bioskopima, jer sam, dok sam bio mali, stalno išao na skijanje u jedno austrijsko selo. Sin vlasnika smještaja gde smo porodično odsjedali je imao baku koja je držala bioskop sa jednim platnom. Popodne, posle skijanja, odlazili bismo kod nje da gledamo filmove, a baka bi govorila: ako cijepate karte prije i metlama očistite bioskop posle projekcije, dobićete besplatne karte. Možda je ovo početak moje bioskopske karijere (smjeh). Mislim da je to bilo negde 1979. godine…
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.