Izvor: Mina | Subota, 17.10.2020.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zemljama regiona potrebno zajedničko tržište - Privrednicima, vozačima i građanima osigurati slobodu kretanja

(Foto: Bullstar/shutterstock.com )
Regionu je potrebno zajedničko tržište kako bi se osigurala sloboda kretanja privrednika, vozača i građana na Zapadnom Balkanu, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je, na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa na temu omogućavanja kretanja sa ličnom kartom u regionu Zapadnog Balkana, kazala da region nije savršen, ali da žele da izvuku najbolje iz ne baš tako dobre situacije.

- Kao prvi korak, RCC je ponosan što omogućava postizanje sveobuhvatnog regionalnog sporazuma o kretanju sa ličnom kartom. Komercijalni i trgovinski odnosi u regionu ne mogu više ostati ovakvi kakvi jesu. Treba da imamo zajedničko tržište, privrednici treba slobodno da se kreću, granice da budu otvorene 24 sata dnevno svih sedam dana u sedmici, potrebne su nam digitalne usluge u službi ljudi, kao i inovacije - rekla je Bregu.

Ona je na sastanku koji je održan putem interneta saopštila da bez slobode kretanja nema zajedničkog tržišta.

- Ne možemo podstaći trgovinu ako ne otklonimo prepreke i ne osiguramo slobodu kretanja privrednika, vozača i građana. Šest ekonomija Zapadnog Balkana je pokazalo da mogu prevazići političku retoriku i zeleni koridori su dobar primjer toga - dodala je Bregu.

Prema njenim riječima, sloboda kretanja zaslužuje veće zalaganje od reaktivnih i ad hoc rješenja.

- Kao prvi i najosnovniji korak moramo omogućiti građanima da putuju sa ličnom kartom. Odlučni smo da se to ostvari kao jedan od glavnih rezultata novog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za period od naredne do 2024. godine i neumorno radimo da u tome uspijemo i da dokument potvrde lideri na samitu u Sofiji u novembru - poručila je Bregu.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova, koji su organizovale Bugarska i Sjeverna Makedonija kao predsjedavajuće Berlinskim procesom u ovoj godini, naslanja se na potvrđenu opredjeljenost lidera sa Zapadnog Balkana da unaprijede regionalnu saradnju kako bi se postigli konkretni rezultati za sve građane regiona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.