Izvor: eKapija | Petak, 16.10.2020.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslodavci oglasili preko 12.500 mjesta kroz program stručnog osposobljavanja - Od 19. oktobra prijava korisnika

(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Prijave za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem su završene, a poslodavci su oglasili više od 12.500 mjesta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. Kako su istakli, preko 60% je iz privatnog sektora, a prijave se još uvijek obrađuju. Prijavljivanje korisnika za učešće u 9. ciklusu programa početi u ponedjeljak 19. oktobra.

- Prijavljivanje budućih korisnika Programa, elektonskim putem, preko portala www.euprava.me trajaće do 19. novembra. Podsjećamo da pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem, i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - saopšteno je.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

- Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike - navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50% korisnika Programa je nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

Informacija o procedurama prijavljivanja se nalazi na stranicama E-uprave, Uprave za kadrove, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva prosvjete.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.