NavMenu

U okviru NTP Čačka posluje firma koja može da odštampa betonsku kuću od 50 m2 a za svega 15 sati

Izvor: Ozonpress Četvrtak, 15.10.2020. 16:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArchMan/shutterstock.com)Ilustracija
Naučno tehnološki park Čačak (NTP) za nepuna četiri mjeseca uspio je da popuni gotovo sve kapacitete. U okviru NTP-a trenutno posluje 25 kompanija sa punim članstvom i 15 kroz virtuelno članstvo.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da se radi se na pribavljanju dodatnih 94 ara zemljišta za sve one koji žele da postanu dio ovog tima.

- Vidjeli smo firme, mlade ljude sa novim idejama i ta energija, mladost i optimizam ulivaju nadu svima nama. Vidjeli smo jedno izuzetno dostignuće mladog Čačanina Nikole Rakića, koje je u završnoj fazi, u pitanju je softversko rješenje za štampanje kuća. Prije nekoliko nedelja smo potpisali memorandum o saradnji i želimo da kada se taj projekat završi, da Čačak bude partner koji će kupiti štampanu kuću od betona - naveo je Todorović.

Nikola Rakić, vlasnik kompanije Natura Eko, odštampaće kuću od 50 m2, a za to mu je potrebno svega 15 sati.

- Firma je bila registrovana u Beogradu, ali smo odlučili da pređemo u Čačak, budući da nam se nudi kancelarijski i halski prostor, a i cijena je imala ulogu - rekao je Rakić.

Govoreći o projektu na kom rade, on objašnjava da 3D tehnologija i štampači već postoje, ali da se inovacija ogleda u veličini mašine.

- Gabarit će biti 10 metara i više metara u visinu, a u dužinu nismo ograničeni. Objekti neće biti od plastike i drveta, već kompletno betonski inovativne recepture. Štampanje se radi tako što se model objekta unese u naš softver, on ga očita i mašina počinje proces štampe - naveo je on.

Plan je da se prvi objekti štampaju u Čačku i Beogradu krajem drugog ili početkom trećeg kvartala 2021. godine.

Svi kapaciteti u NTP daju, prema riječima direktora Mirka Pešiča, izuzetan ambijent za razvoj mladih kompanija, kao i tehnološko razvojnih kompanija.

- Kupovinom objekta površine od 5.700 m2 gdje se nalaze kancelarijski prostori i hale opremljene jedinstvenom infrastrukturom, daju mogućnost mladih i tehnološko-razvojnih kompanija - naglasio je Pešić.

Todorović je sa saradnicima obišao laboratoriju NTP i savremene robote, kao i proizvode pogone preduzeća koja posluju u okviru naučno tehnološkog parka i upošljavaju sve veći broj radnika.

- Nakon četiri mjeseca došli smo da pokažemo da je investicija opravdana prije svega što imamo 70 mladih ljudi koji rade u 11 privrednih preduzeća koja se bave inovacijama i softverskom proizvodnjom - izjavila je narodni poslanik Milica Dačić.

NTP Čačak omogućava saradnju privrede, nauke i istraživanja kroz razvoj novih ideja u cilju povećanja konkurentnosti regionalne privrede.

Takođe, pruža infrastrukturnu, upravljačku i tehničku podršku inovativnim, kao i novoosnovanim preduzećima omogućavajući im dalji rast i razvoj putem stručne podrške i transfera tehnologija iz akademskih i istraživačkih sektora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.