NavMenu

Kopaonik biznis forum odložen za maj 2021.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 15.10.2020. 16:52
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Programski odbor Kopaonik biznis foruma donio je odluku da se umjesto tradicionalnog martovskog okupljanja, godišnji sastanak o najaktuelnijim ekonomskim, političkim i društvenim temama u zemlji i regionu, održi od 23. do 26. maja 2021, zbog situacije u vezi sa virusom korona.

Kako je saopštio Savez ekonomista Srbije (SES), želja organizatora, a na inicijativu i uz podršku dugogodišnjih partnera, sponzora i učesnika, jeste da i naredne godine Forum bude održan u tradicionalnom formatu.

Iz SES-a poručuju da će organizacija događaja, raspored i struktura panela, kao i broj učesnika na Forumu biti prilagođeni aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uz primjenu i poštovanje svih zdravstveno bezbjednosnih mjera, kako bi se obezbijedila maksimalna sigurnost gostiju i organizatora.

Centralna tema 28. Kopaonik biznis foruma je "Svijet posle COVID19: Novi izvori rasta u promijenjenim uslovima poslovanja".

Programski odbor uz najavu teme ističe da se svjetska privreda već cijelu deceniju suočava sa izazovima četvrte industrijske revolucije, pritiscima migracionih tokova i opasnostima klimatskih promjena.

Dodaju da je preko noći globalna pandemija izazvana korona virusom odnijela više od million života, izazvala nezapamćenu ekonomsku krizu i nametnula se kao problem broj jedan.

I pored toga što će, navode, prema najnovijim procjenama gubitak bruto domaćeg proizvoda i radnih mjesta biti manji nego što se očekivalo, prije svega zahvaljujući monetarnoj relaksaciji i ogromnom fiskalnom stimulusu, svjetskoj privredi je, ističu, nužno ozbiljno i duboko restrukturiranje.

Novi početak je, navodi Programski odbor, veliko resetovanje dominantnog modela proizvodnje i svjetske trgovine kao osnove globalnog ekonomskog oporavka u uslovima četvrte industrijske revolucije.

Dodaju da oporavak mora biti usklađen sa održivim ekološkim sistemima, javnim zdravstvom i obrazovanjem.

Međutim, on pretpostavlja znatno viši nivo međunarodne saradnje i punog poštovanja globalnih dogovora u domenu ekologije i klimatskih promjena, obezbjeđenja potrebnog nivoa i kvaliteta globalnih javnih dobara, i trajnog održavanja tih rezultata na regionalnom i svjetskom nivou.

Konkretnije, navodi Programski odbor foruma, ukazuje veliko resetovanje koje zagovara Svjetski ekonomski forum iz Davosa, koje ima tri cilja.

Prvi je, usmjeravanje tržišta u pravcu dostizanja ravnopravnijih ishoda za sve učesnike kroz efikasniju koordinaciju poreskih, regulatornih i fiskalnih politika, bolje trgovinske aranžmane i stvaranje uslova za ekonomsku ravnopravnost.

Drugi, usklađivanje investicija sa zajedničkim ciljevima jednakosti i održivosti.

Treći cilj je održavanje inovacija koje donosi četvrta industrijska revolucija u domenu rješavanja pitanja zdravstva, socijalnih izazova i podrške adekvatnoj ponudi javnih dobara.

Kada je riječ o Srbiji i Zapadnom Balkanu, novi početak, odnosno veliko resetovanje na globalnom nivou, definiše okvir u kome Srbija mora da traži odgovore na kovid krizu koja je proizvela značajne ekonomske gubitke, dramatično promijenila ponašanje ljudi (i kao potrošača i kao proizvođača) i, sljedstveno, funkcionisanje privreda u regionu.

Pod uticajem kovida, navode, mijenjaju se i teorijski pristupi u vođenju ekonomske politike.

Mnoge industrije, poput turizma (posebno hotelsko-ugostiteljskih usluga), trgovine, logistike, finansijskih usluga, razvoj nekretnina, i dr. doživljavaju dramatične promjene.

Paralelno, u krizi se pojavljuju nove mogućnosti i šanse na horizontu.

Ključno pitanje je, ukazuje Programski odbor, "kako da se jedna nedovoljno razvijena privreda, sa nedovršenom tranzicijom, još uvijek nedovoljno efikasnim državnim aparatom i nesavršenim sistemom upravljanja, u svemu postavi da bi što bolje iskoristila nove mogućnosti rasta koje će se pojaviti posle kovid krize".

Organizatori foruma najavljuju da će u pripremnom periodu na sajtu www.kopaonikbusinessforum.rs biti postavljene sve informacije i najvažnija obavještenja o toku priprema, agendi, učesnicima i sponzorima.

Takođe, organizatori ističu da se Kopaonik biznis forum ne izdvaja samo po važnosti tema i sadržaja, već, navode, predstavlja svojevrsnu interaktivnu platformu za razmenu mišljenja i iskustava, kao i mjesto susreta i poslovnog povezivanja renomiranih stručnjaka i eminentnih imena domaće i regionalne privredne i političke scene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.