NavMenu

Prvi radovi na Turskom toku u Republici Srpskoj najavljeni za početak 2022.

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 15.10.2020. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: Agent Plus)
Prvi radovi na izgradnji kraka strateškog gasovoda Turski tok kroz Srpsku mogli bi krenuti krajem naredne ili početkom 2022. godine, tvrdi direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić.

Prema njegovim riječima, gradnja ovog gasovoda do sada je bila uslovljena dinamikom gradnje kraka Turskog toka kroz Srbiju, a pošto su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavili kako bi on mogao biti završen do kraja godine, to će, kako je istakao, značajno ubrzati i aktivnosti na ovom projektu u Srpskoj.

- Raduje me ta informacija, jer se time otvara i naša priča. Završetkom gradnje ovog gasovoda kroz Srbiju, a prema obećanjima nadležnih iz Srbijagasa, Srbija će započeti sa realizacijom projekta gradnje jednog kraka sa transportnog sistema Srbije ka Srpskoj, odnosno Bijeljini, u ukupnoj dužini negdje oko 100 kilometara. Prema procjenama nadležnih iz Srbije, taj dio posla mogao bi biti završen u naredne dvije do tri godine - kaže Glamočić.

Objašnjava da je već urađeno idejno rješenje trase gasovoda kroz Srpsku koje se jednim dijelom razlikuje od pređašnjeg, koje je bilo vezano za projekat gradnje Južnog toka.

- Ovaj krak gasovoda će sada jednim dijelom pratiti trasu autoputa od Bijeljine do Banjaluke i on će ići od Mačvanskog Prnjavora preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja i Šamca do Doboja, Prnjavora i Banjaluke, pa sve do Novog Grada. Prema nekim grubim procjenama, gradnja samo gasovoda, bez pratećih objekata, mogla bi koštati između 180 i 200 mil EUR, a njegov kapacitet bi trebalo da se kreće oko 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje. Gradnju gasovoda trebalo bi da prati i gasifikacija gradova, a planirana je i gradnja najmanje dvije gasne elektrane - toplane na području Srpske - objasnio je Glamočić.

Dodaje da će naredna godina biti iskorišćena za izradu prostorno-planske dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa sa vlasnicima parcela preko kojih će ići ovaj gasovod.

- Naravno, ostalo je još da se sa predstavnicima Srbijagasa i Gaspromom dogovorimo o finansiranju ovog projekta, ali i osnivanju zajedničkog preduzeća koje bi bilo nadležno za gradnju ovog gasovoda kroz Srpsku. Pored toga, trebalo bi da do kraja godine bude potpisan i sporazum o razumijevanju sa Srbijagasom, ali i međudržavni između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije - pojasnio je Glamočić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.