NavMenu

ISME usvojio 80% evropskih standarda na nacionalnom nivou - U narednih mjesec dana za mala i srednja preduzeća popust od 15%

Izvor: Mina Četvrtak, 15.10.2020. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Institut za standardizaciju Crne Gore (ISME) će, povodom Svjetskog dana standarda, za mala i srednja preduzeća obezbijediti da cijena standarda, kupljenih u narednih mjesec, bude 15% niža.

Iz ISME-a su kazali da će to biti doprinos Instituta, kao društveno odgovorne organizacije promovisanju Dana standarda, ali i još jedna aktivnost za dobrobit zajednice.

- ISME, koji je osnovan 2007. godine, do sada ima usvojeno oko 80% svih evropskih standarda ili oko 23 hiljade MEST standarda. MEST je akronim za crnogorske standarde i srodne dokumente i zaštićen je autorskim pravom - navodi se u saopštenju povodom Dana standarda koji se obilježava 14. oktobra.

Direktor ISME-a, Zoran Glomazić, saopštio je da je cilj da naredne godine ISME aplicira kod evropskih organizacija za punopravno članstvo.

- Crna Gora je u novembru 2007. godine usvojila Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i time se obavezala na preduzimanje konkretnih akcija radi ispunjenja uslova koji su postavljeni za članstvo u EU - naveo je Glomazić u saopštenju.

On je kazao da su preuzimanje i primjena cjelokupnog zakonodavstva EU najveći izazovi sa kojima se suočavaju države koje su podnijele zahtjev za pristupanje u EU.

- Tri kriterijuma, koje svaka država kandidat mora da zadovolji prije nego što pristupi EU su da ima stabilne institucije koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje manjina, da ima zdravu tržišnu privredu i da preuzme u cjelini pravne tekovine odnosno da se obaveže da će slijediti ciljeve EU - podsjetio je Glomazić.

Punopravno članstvo u EU, kako je naveo, podrazumijeva da nacionalno tijelo za standardizaciju te zemlje bude prethodno primljeno kao punopravni član evropskih tijela za standardizaciju CEN/CENELEC.

- Ispunjavanje toga uslova povezano je sa dostizanjem određenih kriterijuma koji su vrlo zahtjevni. Ključno je usvajanje preko 80% evropskih standarda i srodnih dokumenata na nacionalnom nivou - rekao je Glomazić.

ISME teži da, kako je kazao, ispuni zahtjeve za punopravno članstvo u međunarodnim i evropskim organizacijama za standardizaciju i to se prvenstveno odnosi na Međunarodnu organizaciju za standardizaciju (ISO), Evropski komitet za standardizaciju (CEN), te Evropski komitet za standardizaciju u oblasti elektrotehnike (CENELEC).

- Time bi se ujedno steklo i pravo punopravnog učešća crnogorskih eksperata u izradi međunarodnih i evropskih standarda i zastupao interes crnogorske privrede i društva uopšte - smatra Glomazić.

Prema njegovim riječima, savremeno poslovanje, a posebno ono u oblasti proizvodnje, usluga, tehnologije, organizacije i upravljanja, posljednjih decenija preživljava duboke i burne promjene.

- Savremeno poslovanje karakterišu nova pravila, metode i vještine. Promjene kojima težimo omogućavaju stvaranje nove poslovne klime, dajući pozitivan doprinos svijetu u kome živimo. U današnjem visokokonkurentnom i složenom okruženju, pitanje održivosti, posmatrano sa ekonomskog, ekološkog i društvenog aspekta, znači da poslovanje mora da bude efikasnije u širokom spektru mjera i pitanja - naveo je Glomazić.

Stoga, kako je ocijenio, standardi koje usvajaju predstavljaju moćno sredstvo koje pomaže organizacijama u postizanju njihovog punog potencijala kako na domaćem tako i na stranim tržištima.

- U ovakvom kompleksnom sistemu vrlo je značajna uloga Instituta za standardizaciju. Ona više nije samo izrada i usvajanje standarda, nego se ta osnovna funkcija odnosi na razvoj, a to znači na primjenu i uključivanje svih zainteresovanih u donošenju i primjeni standarda - saopštio je Glomazić.

On je objasnio da sa porastom broja zainteresovanih za standarde i porastom broja standarda koji se svake godine objavljuju, kao i onih koji se revidiraju, raste broj onih koji su direktno uključeni u proces izrade, usvajanja i primjene standarda, odnosno, onih kojima treba znanje o standardima.

- U ovom momentu, pored realizacije godišnjeg Plana donošenja crnogorskih standarda i srodnih dokumenata, Institut aktivno radi na implementaciji nekoliko projekata od kojih se očekuje da funkcionisanje Instituta podignu na značajno veći nivo, a da zaposlenima omoguće veću efikasnost u odvijanju svakodnevnih funkcija - rekao je Glomazić.

Takođe, očekuju se i veliki benefiti za korisnike odnosno zainteresovane strane i u dijelu donošenja i u dijelu primjene standarda.

- Sa druge strane, uspješno implementiranje tih projekata doprinijeće ispunjenju određenih uslova za punopravno članstvo u CEN/CENELEC-u. Radi se o projektima implementacije standarda kvaliteta i informacione bezbjednosti u poslovne funkcije Instituta i o implementaciji informacionog sistema i nadogradnji i redizajnu sajta - precizirao je Glomazić.

On je najavio da je u planu da do kraja godine ili u prvom kvartalu naredne obezbijede elektronski uvid, pregled i prodaju MEST standarda, što će u potpunosti promijeniti dosadašnji odnos Instituta prema zainteresovanim stranama i obrnuto.

- Institut priprema, prvi put u Crnoj Gori, objavljivanje kataloga koji će biti dio registra MEST standarda. Katalog će sadržati podatke o preko tri hiljade standarda i očekujemo da će biti od velike koristi privredi u smislu pronalaženja informacija o potrebnim standardima, ali i o informacijama kojim sve resursima Institut raspolaže, gdje može doprinijeti poboljšanju poslovanja i na koji način se posredstvom Instituta mogu obezbijediti standardi - kazao je Glomazić.

Izlazak kataloga se očekuje početkom novembra.

- Pored napora koji ulažu zaposleni i upravljačke strukture u funkcionisanje ISME-a, posebnu zahvalnost iskazujemo članovima Tehničkih komiteta ISME za napore, kompetentnost profesionalnost i posvećenost radu na donošenju MEST standarda - dodaje se u saopštenju.

Dan standarda se u svijetu oblilježava od 1970. godine, sa porukom koja uvijek ukazuje na značaj rješenja koja standardi nude proizvođačima, projektantima, pružaocima usluga sa ciljem da se svim korisnicima obezbijedi veća dostupnost proizvoda i usluga.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana standarda je Zaštitimo planetu standardima i predstavlja jasnu poruku za jačanje svijesti o značaju ekologije i potrebi da se više brine o životnoj sredini, kroz primjenu standarda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.