NavMenu

Njemački instituti pogoršali prognozu pada za 2020. na 5,4%

Izvor: Tanjug Srijeda, 14.10.2020. 13:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Vodeći njemački instituti za ekonomska istraživanja pogoršali su u jesenjem izvještaju prognoze pada njemačke privrede za otprilike jedan procentni poen za ovu i narednu godinu, navodeći da su ožiljci korona-pandemije u privredi znatniji i trajniji nego što su pretpostavljali proljetos.

Sada se očekuje da će, umjesto 4,2%, pad bruto domaćeg proizvoda iznositi 5,45% u 2020. godini, pri čemu su i prognoze privrednog oporavka za naredne godine takođe pesimističnije, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su Tanjugu dostavili instituti DIW iz Berlina, IFO iz Minhena, IfW iz Kila, IWF iz Halea i RWI iz Esena.

Pet instituta je smanjilo projekciju rasta Njemačke za 2021. sa prvobitno predviđenih 5,8% na 4,7%, a za 2022. prognoziraju rast od 2,7%.

- Mada je znatan dio pada proizvodnje koji je zabilježen proljetos već nadoknađen, preostaje teži dio sustizanja ranijeg proizvodnog nivoa i povratka u normalu - rekao je Stefan Kots, šef sektora za prognoze u Institutu Kil.

Oporavak koče sektori koji su posebno zavisni od socijalnih kontakata, kao što su ugostiteljstvo i turizam, industrija organizacije događaja i vazdušni saobraćaj.

- Aktivnost u ovom dijelu njemačke privrede ostaće depresivna još neko vrijeme i sustići će ostatak privrede tek kada se znatnije povuku mjere za kontrolu pandemije, što ne očekujemo prije slijedećeg ljeta - navodi Kots.

Pored toga, investicije se sporo oporavljaju, jer su mnoge kompanije zabilježile pogoršanje stanja kapitala kao rezultat krize.

Oporavak je prvenstveno zavisan od izvoza, koji je naglo smanjen tokom krize, navodi se u saopštenju.

Pretkrizni nivo proizvodnje, prema procjenama ovih instituta, neće biti dostignut do kraja 2021. godine, a BDP će tada i dalje biti za 2,5% ispod nivoa na kojem bi bio bez pandemije. Očekuje se da će normalna iskorišćenost kapaciteta biti dostignuta tek krajem 2022. godine.

- Posljedice krize nikako neće nestati kada se nadoknadi pad. Očekuje se da će u srednjem roku iskorišćenost proizvodnih kapaciteta biti za oko jedan procenat niža nego pre krize, dok je dugoročnije štete od krize posebno teško procijeniti, kao i uticaj političkih odgovora na nju - kaže Kots.

Korona kriza je takođe imala izrazit uticaj na tržište rada. Uprkos tome što su kompanije u velikoj mjeri smanjile broj ljudi sa skraćenim radnim vremenom, do sredine godine je, kako se procjenjuje, izgubljeno 820.000 radnih mjesta.

Od tada je broj zaposlenih ponovo blago porastao, ali nivo zaposlenosti pre krize neće biti dostignut čak do sredine 2022. godine.

Instituti predviđaju da će stopa nezaposlenosti porasti na 5,9% ove i naredne godine, nakon čega bi trebalo lagano da padne na 5,5% 2022. godine.

Paketi ekonomskih podsticaja, zajedno sa automatskim stabilizatorima, pomogli su da privatni raspoloživi prihodi budu relativno stabilni, čak i u akutnoj fazi krize. Cena toga će biti rekordno visok budžetski deficit države od 183 milijarde evra ove godine.

Naredne i 2022. godine, deficit će ostati znatan na nivou od 118 mlrd EUR, odnosno 92 mlrd EUR, respektivno, procenjuju ekonomski eksperti nemačkih instituta.

Najveći rizik po ove prognoze potiče iz još uvek neizvesnog razvoja pandemije.

Instituti pretpostavljaju da bi od proleća sledeće godine mere za kontrolu bolesti mogle da budu povučene do te mere da do jeseni više ne utiču znatno na ekonomsku aktivnost.

Nepoznanica u pogledu razmera insolventnosti preduzeća u Nemačkoj i u inostranstvu kao rezultat krize, takođe doprinosi neizvesnostima kada je reč o ovim prognozirama.

Pored toga, različiti trgovinski sukobi i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost. Pozitivan rizik za buduće izglede nemačke privrede instituti vide u oštrom rastu privatne štednje koja bi, ukoliko počne da se koristi za potrošnju brže nego što se pretpostavlja u prognozi, mogla da podstakne brži privredni oporavak od očekivanog, navodi se u saopštenju pet nemačkih instituta dostavljenom Tanjugu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.