Izvor: eKapija | Srijeda, 14.10.2020.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Morsko dobro opredijelilo 2,5 mil EUR za realizaciju 13 kapitalnih projekata

Ulcinj (Foto: Youtube.com/Screenshot)
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ostvarilo je u 2019. godini dobit od 2,5 mil EUR, a nakon što je Upravni odbor usvojio Odluku o raspodjeli te dobiti, a Vlada Crne Gore dala saglasnost, taj novac biće upotrijebljen za realizaciju 13 kapitalnih projekata za koje je Javno preduzeće završilo projektnu dokumentaciju tokom 2020. godine.

- Jedan od najznačajnijih projekta koji će se finansirati iz ovih sredstava realizovaće se u Ulcinju - uređenje Velike skele I iznosiće 835.000 EUR. Ovaj projekat obuhvata popločavanje velikog trga, u površini od 4.600 m2, zatim postavljanje javne rasvjete, sadnju zelenog pojasa uz stijene i postavljanje urbanog mobilijara, te organizaciju amfiteatra - prostora za gradske manifestacije - saopšteno je iz Morskog dobra.

U Tivtu će, kako navode, 350.000 EUR, biti uloženo u izgradnju prve faze pješačke staze na relaciji Lepetane-Sv. Roko.

- Novac će biti upotrijebljen i za uređenje šetališta u budvanskom naselju Pržno, i to u iznosu od 208.000 EUR, dok će za drugu fazu uređenja trga i šetališta u Sutomoru biti uloženo 200.000 EUR, pored već opredjeljenih 425.000 EUR za prvu fazu čija je realizacija u toku - stoji u saopštenju.

Od predviđenog novca biće finansirana i treća faza uređenja gradskog parka u Budvi u iznosu od 75.000 EUR, odnosno popločavanje pješačkih staza u samom parku na Slovenskoj obali.

- Za izgradnju druge faze šetališta na Jazu planirano je 240.000 EUR, dok je za vanredne i hitne sanacije obale u svim primorskim opštinama opredijeljeno je dodatnih 81.000 EUR. Morsko dobro je za rekonstrukciju i nadzor objekata obalne infrastrukture od javnog interesa pristaništa i privezišta predvidjelo sredstva u iznosu od 180.00 EUR - navodi se.

Dalje se dodaje da je za izvođenje radova na izgradnji i uređenju pješačke staze Albatros - Rt Đerane opredijeljeno 150.000 EUR. Takođe, za izvođenje radova na nastavku izgradnje parapetnog zida na lokaciji Borova šuma ispod bivšeg hotela Galeb, izdvojeno je 141.000 EUR.

Za izradu administrativnog objekta na desnoj obali rijeke Bojane za potrebe Javnog preduzeća i ostalih državnih institucija izdvojeno je 170.000 EUR.

- Raspodjelom dobiti iz minulog perioda, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nastavlja aktivnosti sa izgradnjom kapitalnih projekata od javnog interesa, koji će trajno unaprijediti sadržaje na obalnoj infrastrukturi u cilju integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.