NavMenu

Svaki građanin Crne Gore zadužen više od 8.000 EUR

Izvor: Tanjug Srijeda, 14.10.2020. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Ukupan dug po stanovniku Crne Gore iznosi 8.059 EUR, kada se sabere dug sektora stanovništva prema bankama i zvanični državni dug, pišu Dnevne novine.

Ukupan dug sektora stanovništva po osnovu kredita uzetih kod banaka iznosio je 1,39 mlrd EUR, što je gotovo 2.237 EUR po glavi stanovnika, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Dug prema bankama se računa kao zbir kredita i pripadajuće kamate i u poslednjih pola godine konstantno raste, bez obzira što opada suma odobrenih kredita, prenosi portal Cdm.me.

Zaduženost stanovništva po osnovu kredita je povećana za 33,3 mil EUR ili 2,5% u odnosu na kraj 2019. godine, odnosno za 95,7 mil EUR ili 7,4% na godišnjem nivou.

- Sektor stanovništva se uglavnom zadužuje kod banaka na rok duži od jedne godine. Na kraju juna tekuće godine, 98,1% od ukupno odobrenih kredita ovom sektoru se odnosilo na dugoročne kredite - navodi se u dokumentu CBCG.

U tekstu se dodaje da je državni dug na kraju drugog kvartala iznosio 3,66 mlrd EUR, te da, uzimajući u obzir procjenu Zavoda za statistiku da Crna Gora ima 622.208 stanovnika, to znači da državni dug po glavi stanovnika iznosi 5.888 EUR.

Sabiranjem duga stanovništva prema bankama i duga države prema povjeriocima dolazi se do velike sume, prema je kojoj svaki građanin Cne Gore zadužen 8.059 EUR.

Iako nije u pitanju računovostvena kategorija, dug je realno izračunat budući da pada na teret svih građana Crne Gore, pišu Dnevne novine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.