NavMenu

Na okeanskom dnu leži 14 miliona tona mikroplastike

Izvor: Telegraf Utorak, 13.10.2020. 16:00
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/adege)
Svima nama je dobro poznata činjenica da svake godine u okeane ulaze velike količine plastike. Plastika zagađuje mora, zasipa plaže i ugrožava divlje životinje, a pronađena je čak i na najudaljenijim dijelovima planete, poput Antarktika ili u najdubljim dijelovima naših okeana.

Ipak, relativno malo se zna o količinama plastike na morskoom dnu i dobokomorskom sedimentu na dnu našeg svijeta. Nova studija australijske naučne agencije CSIRO objavljena je u ponedjeljak i bacila je malo svjetla na ovaj problem, procijenjujući da se na dnu okeana nalazi 14 miliona tona mikroplastike, prenosi CNN.

To je više od 35 puta više plastike nego što se vjeruje da pluta na površini, sugeriše ova studija.

Istraživači kažu da je ovaj rad prva globalna procjena o količinama mikroplastike, komada plastike koji su različiti elementi razložili u sitne fragmente, manje od 5 milimetra.

Koristeći robotsku podmornicu, tim je prikupio uzorke morskih sedimenata dubokih do 3.000 metara sa šest mjesta u Velikom australijkom zalivu, udaljenim do 380 kilometara od obale Južne Australije.

Analizom 51 uzorka utvrđeno je da je u prosjeku bilo 1,26 mikroplastičnih komada po gramu sedimenta. Istraživači navode da je to i do 25 puta više mikroplastike od prethodnih studija.

Džastin Beret iz CSIRO rekla je da su i duboki okeani podložni problemu sa zagađenjem.

- Plastično zagađenje koje završi u okeanu pogoršava se i kvari, završavajući kao mikropastika. Rezultati pokazuju da mikropastika zaista tone na dno okeana - rekla je.

Naučnici su plastično leglo nazvali "jednim od ključnih izazova životne sredine ove generacije", a problem je međunarodno priznato ekološko pitanje. Problem će se samo pogoršati jer se očekuje da će se proizvodnja plastike i zagađenja povećati u narednim godinama.

Jedna nedavna studija sugerisala je da, čak i ako započnemo neposredni i globalno koordinisani napor da smanjimo potrošnju plastike, i dalje će postojati procijenjeno 710 miliona metričkih tona plastike koja će zagađivati životnu sredinu do 2040. godine.

Uzorci jezgra uzeti su u martu i aprilu 2017. godine sa raspona dubine između 1.655 metara i 3.062 metra.

Isko njihova otkrića pokazuju ogromnu količinu mikroplastike na morskom dnu, istraživači navode da je to dio ukupne količine plastike koja se godišnje baci u svjetska mora. Oko 150 miliona tona plastike već pluta našim okeanima, sa dodatnih osam miliona tona na godišnjem nivou.

Navodi se i da većina plastike bačene u okean vjerovatno završi na obali, a ne na površini ili dnu okeana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.