NavMenu

ŠOLC: Evropa brže do pretkriznog rasta ako radimo zajedno

Izvor: Tanjug Utorak, 13.10.2020. 11:03
Komentari
Podeli
Olaf Šolc (Foto: YouTube/Screenshot)Olaf Šolc
Njemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) uvjeren je da evropska ekonomija može da se vrati na nivo prije krize do 2022. godine, pod uslovom da evropski lideri rade zajedno na tome.

- Ako uzmem u obzir podatke, možemo biti sasvim optimistični prema budućnosti, imamo povećanje ekonomskog rasta, a to znači da ćemo imati šansu da se početkom 2022. vratimo na nivo prije krize, možda i nešto ranije - rekao je Šolc u intervjuuu za CNBC.

- Dakle, imamo dobar razvoj situacije koji se vidi, ali moramo da shvatimo da svi zavisimo jedni od drugih, a to važi i za ekonomiju - dodao je njemački ministar.

Američka tv stanica navodi da je evropska solidarnost stavljena na test tokom pandemije koronavirusa i da su vanredne mjere, koje su uvedene ranije tokom godine radi suzbijanja širenja virusa, uzele veliki danak ekonomskom rastu i poslovnoj klimi u Evropi.

Podsjeća da bi Međunarodni monetarni fond trebalo da objavi ažurirane ekonomske prognoze ove nedelje, a da je u junu predviđao pad evrozone od 10,2 posto za 2020.

Takođe navodi da su se evropski lideri u julu dogovorili o budžetu bez presedana za period 2021/2027, u visini od 1,07 mlrd EUR, kao i o fondu za oporavak vrijednom 750 mlrd EUR za koji će novac biti prikupljen na finansijskim tržišta, kako bi putem grantova i zajmova pomogli državama članicama da se izbore s krizom.

Šolc je rekao da EU sada ima priliku za uspostavljanje tešnje fiskalne unije.

- Evropska unija ima fiskalni kapacitet za djelovanje. I ovo je, mislim, pravi trenutak za stvaranje boljeg saveza - istakao je on, ocijenivši da je važno to što su se evropske države članice solidarisale jedna prema drugoj i što je svijet to vidio.

Naglasio je da veoma podržava ideju o jačanju Evrope i o tome da iz ove krize izađe još jača.

Šolc je na kraju izrazio nadu da će države članice EU odobriti zajednički budžet i dogovoreni fond za oporavak što prije, komentarišući nesuglasice oko mehanizma raspodjele sredstava i pridržavanja ključnih demokratskih načela EU, koja se, prema nekim ocjenama, ne primjenjuju podjednako u cijelom regionu.

- Prilično sam optimističan da ćemo ove godine iskoristiti šansu da riješimo sve probleme, tako da novac bude na raspolaganju od početka sledeće godine - zaključio je Šolc.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.