NavMenu

Veliko interesovanje privrednika za implementaciju projekta elektronske fiskalizacije

Izvor: Mina Nedjelja, 11.10.2020. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/William Iven)Ilustracija
Interesovanje privrednika i udruženja poreskih obveznika za implementaciju projekta elektronske fiskalizacije je veliko, saopšteno je iz Poreske uprave (PU), u kojoj očekuju da će do 1. januara naredne godine biti ispunjeni svi preduslovi za sprovođenje fiskalnog servisa.

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u PU, Milica Vuletić, kazala je da je u ovom momentu interesovanje i privrednika i predstavnika asocijacija jako veliko i u tom smislu intenzivno komuniciraju sa njima.

- Organizujemo sastanke i edukativne programe kako bi otklonili sve nedoumice u pogledu tumačenja Zakona o fiskalizaciji i pratećih pravilnika i u pogledu tumačenja tehničke i funkcionalne specifikacije projekta. Tako da očekujemo da će zaista svi spremno dočekati 1. januar i da će svi preduslovi za sprovođenje fiskalnog servisa biti ispunjeni - rekla je Vuletić agenciji Mina-business.

Ona je navela da je implementacija projekta elektronske fiskalizacije uveliko u toku i nalazi se u završnoj, odnosno najvažnijoj fazi koja podrazumijeva implementaciju softverskog rješenja kako u PU tako i kod poreskih obveznika, u cilju omogućava sprovođenja fiskalnog servisa odnosno primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara naredne godine.

- S obzirom na to da su privrednici odnosno poreski obveznici krajnji korisnici ovog sistema odnosno da će on biti implementiran kod svakog poreskog obveznika koji se bavi prometom proizvoda i usluga, oni predstavljaju i našu najvažniju ciljnu grupu sa kojom PU intenzivno komunicira kako bi se na vrijeme obezbijedili svi preduslovi za sprovođenje projekta - navela je Vuletić.

To, kako je precizirala, podrazumijeva intenzivnu komunikaciju sa udruženjima poreskih obveznika, u prvom redu Privrednom komorom (PKCG), Unijom poslodavaca (UPCG), ali i sa strukovnim udruženjima računovođa i revizora odnosno sa Institutom sertifikovanih računovođa i Institutom računovođa i revizora, s obzirom na to da će jedan značajan dio naročito tih stručnih informacija biti kanalisan preko računovođa i revizora koji sarađuju sa preduzećima i poreskim obveznicima.

- Jako je bitno da ovaj projekat bude dovoljno razjašnjen svakom pojedinačnom poreskom obvezniku kako na putu implementacije projekta ne bi bilo nekih nedoumica koje bi mogle prouzrokovati da neko od poreskih obveznika ne ispuni svoja zakonske obaveze blagovremeno odnosno do 1. januara naredne godine - objasnila je Vuletić.

Ona je podsjetila da je, u skladu sa planom projektnih aktivnosti PU učinila dostupnim i tehničku i funkcionalnu specifikaciju projekta tako da IT kompanije sada na tržište mogu da izbace proizvode koji će omogućiti fiskalni servis, odnosno koji će poreski obveznici moći da nabave kako bi se mogao sprovoditi zakon od 1. januara naredne godine.

- Za sprovođenje fiskalnog servisa neophodno je posjedovanje adekvatnog tehničkog rješenja, digitalnog sertifikata za verifikaciju podatka koji će se slati PU i stalna internet konekcija kako bi se omogućilo automatsko funkcionisanje sistema odnosno razmjena podatka između sistema PU i sistema poreskih obveznika - saopštila je Vuletić.

U svakom momentu, kako je navela, prilikom obavljanja prometa proizvoda ili usluga podaci o tom realizovanom prometu slaće se sa naplatnih uređaja ili sistema poreskih obveznika na server PU.

- To se odnosi kako na onaj promet koji se evidentira uz gotovinsko plaćanje tako i za one bezgotovinske transakcije koje se vrše u privredi i koje podrazumijevaju izdavanje faktura prilikom realizovanja prometa - kazala je Vuletić.

Na taj način će, prema njenim riječima, projektom biti obuhvaćena cjelokupna privreda, a samim tim omogućeno i kvalitetnije praćenje regularnosti poslovanja privrednih subjekata i sankcionisanje onih obveznika koji nastoje da jedan dio prometa prikriju i da na taj način zakinu državu za pripadajuće poreze koje treba da plate po ostvarenom prometu.

- "Takođe, jako je važna ciljna grupa sa kojom komuniciramo i IT zajednica u Crnoj Gori i, u tom smislu, naročito preko PKCG komuniciramo sa predstavnicima ICT društva. Obezbjeđujemo sve neophodne informacije i podršku kako bi se izradila softverska rješenja i kako bi bila dovoljno na vrijeme na tržištu i da poreski obveznici mogu da ih nabave, implementiraju i ispune neophodne zahtjeve - dodala je Vuletić.

Ona je podsjetila da je projekat elektronske fiskalizacije osmišljen u cilju kvalitetnijeg praćenja rada poreskih obveznika, efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije i uklanjanja nelojalne konkurencije sa tržišta, a samim tim i efikasnije naplate poreskih prihoda i punjenja državnog budžeta.

- Naročito je važan segment koji se odnosi na popravljanje poreske discipline u oblasti poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali svakako da država očekuje unapređenje poreske discipline i u ostalim oblastima, kao što je tržište rada i da će u tom smislu biti kroz ovaj projekat na bolji, efikasniji način zaštićena prava radnika odnosno redovnije uplaćivanje poreza i doprinosa na njihove zarade - rekla je Vuletić.

U PU su se, kada je u pitanju iskustvo koje su koristili prilikom osmišljavanja projekta, najviše oslonili na iskustvo Poreske uprave Hrvatske, koja je taj sistem implementirala prije više od pet godina i koja je jako zadovoljna ostvarenim benefitima.

- Takođe, tu su i druga iskustva zemalja Evropske unije (EU), naročito u onoj oblasti koja se odnosi na bezgotovinsko plaćanje i gdje smo intenzivno komunicirali sa kolegama iz Poreske uprave Španije - dodala je Vuletić.

Ona je kazala da u PU očekuju da će taj projekat pomoći privredi i zaštititi one poreske obveznike i privrednike koji regularno posluju i da će obezbijediti veći opseg za efikasnije suzbijanje sive ekonomije kada je u pitanju rad PU i poreske inspekcije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.