NavMenu

Zeleno svjetlo za gradnju hotela kod Starog grada u Budvi

Izvor: Vijesti Nedjelja, 11.10.2020. 16:35
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) odbilo je zahtjev Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva da se odloži rješenje kojim je dalo saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija Roaming Montenegro namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela Mogren naspram Starog grada.

Opštinski sekretarijat zatražio je da bude stranka u postupku, tvrdeći da je vlasnik parcela na kojima se nalazi put i parking ispred hotela.

Međutim, u vladinom resoru navode da su parcele u vlasništvu države, a date na korišćenje lokalnoj upravi, ali kako su i naveli, Sekretarijat za zaštitu imovine nije dokazao da će izvršenjem rješenja kojim je data saglanost na izmijenjeno idejno rješenje budućeg hotela nastupiti "nepopravljiva šteta".

Glavni gradski arhitekta Opštine Budve, još u januaru, kada je tu funkciju obavljala Ana Samardžić odbila je da da saglasnost navodeći da budući hotel "svojim izgledom i veličinom odudara od okolnog prostora".

- Svojom volumetrijom se nameće u prostoru, zaklanja vizure Starog grada, te na neadekvatan način "parira" Starom gradu u smislu gradskih repera. Nije skladan međuodnos objekta sa susjednim hotelom Mogren, kao ni sa hotelom Avala. Uočljiva je nesrazmjera u volumetriji kao i u vertikalnoj interpretaciji sa okolnim strukturama - navela je Samardžićeva.

Sličnog mišljenja je bio i Vladan Stevović, koji ju je zamjenio na funkciji glavnog budvanskog arhitkete, koji je u junu odbio takođe da da saglasnost na idejno rješenje, uz obrazloženje da "budući hotel svojom oblikovnošću odudara od okruženja".

Nikšićka kompanija je uložila žalbu MORT-u navodeći da je projektovani hotel u potpunosti ispratio smjernice zadate Detaljnim urbanističkim planom Budva centar, te da se objekat svojim volumenom u potpunosti uklopio u prostor. Resorno ministarstvo krajem jula prihvata žalbu nikšićke kompanije, poništava rješenje glavnog budvanskog arhitekte i daje saglasnost na izmijenjeno idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica.

Kako se navodi u idjenom rješenju, u koje su Vijesti imale uvid, hotel Roaming imaće bruto građevinsku površina od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

- Objekat je planiran da funkcioniše kao jedna cjelina. Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u modernom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 32 jednosobna apartmana, jedan dvosobni apartman i dva trosobna apartmana. Ukupan broj apartmana iznosi 35, dok ukupan broj ležaja iznosi 80. U okviru hotela nalazi se i hol sa recepcijom kao i restoran sa kafiterijom. Takođe, u sklopu prizemlja hotela nalaze se poslovni prostori u funkciji hotela čija neto površina iznosi 635 kvadrata. U okviru dvije podzemne etaže nalazi se garaža sa 46 parking mijesta, od kojih je 10 parking mijesta po sistemu makaza. U okviru druge podzemne etaže nalaze se i tehničke prostorije, magacini i ostave u funkciji hotela kao i kuhinja koja je liftom za hranu vezana sa restoranom - piše, između ostalog, u idjenom rješenju.

Kako se navodi, u sastavu prizemlja nalazi se hol sa recepcijom i toaletima, poslovni prostori koji nadopunjuju sadržaje hotela kao i kafe.

- U okviru prvog sprata nalazi se restoran površine 175 kvadrata. Na prizemlju su dva jednokrevetna i jedan dvokrevetni apartman čije površine zadovoljavaju standard za hotel sa 5 zvjezdica. Na etažama od drugog do petog sprata nalazi se po šest jednokrevetnih apartmana površine preko 55 kvadrata bez terase. Na etažama od petog do sedmog sprata nalaze se po četiri jednokrevetna apartmana površine preko 55 kvadrata bez terase.

U okviru osme i devete etaže nalazi se po jedan trosoban apartman. Deveta etaža je znatno povučena u odnosu na gabarit objekta, čime se stiče doživljaj da objekat ima osam etaža sa prizemljem, a ne devet, čime njegova dominantna visina manje narušava postojeći ambijent. Krov je ravan, neprohodni, koji poseduje ozelenjene djelove koji su proizišli iz oblikovanja - navodi se u idejenom rješenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.