NavMenu

Može li vodonik u potpunosti da zamjeni naftu? - Rusija pregovara s Njemačkom o zajedničkom istraživanju "zelenih tehnologija"

Izvor: Pravda Subota, 10.10.2020. 12:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)Ilustracija
Rusija je pronašla zamjenu za naftu - to može biti vodonik. Ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da Rusija sada pregovara sa Njemačkom o zajedničkom istraživanju o proizvodnji energije zasnovanoj na takozvanim "zelenim tehnologijama", prenosi RIA Novosti.

- Vodonik ima veliki potencijal u energetskom sektoru, Rusija mu posvećuje posebnu pažnju, aktivno sprovodi naučna istraživanja - prokomentarisao je on.

U isto vrijeme, ruski ministar je naglasio da ugljovodonici neće nigdje ići i da će zadržati lavovski udio u globalnom energetskom bilansu, uprkos povećanoj potražnji za obnovljivim izvorima.

- Čak i do 2050. godine, biće najveći dio njih u globalnom energetskom bilansu. Da, Evropa bi mogla imati drugačiji energetski bilans. Zbog toga je danas važno razumjeti koji će uslovi biti da bi se cijela zemaljska kugla dobila energijom - objasnio je Novak.

Ovo nije prvi put da ruske vlasti govore o napuštanju zemlje od naftne zavisnosti. Na primjer, krajem septembra o ovome je govorila govornica Savjeta Federacije Valentina Matvienko. Prema njenim riječima, do 2023. prihodi od nafte i gasa znatno će se smanjiti, što "govori o dinamičnijem razvoju i diverzifikaciji ekonomije".

Ranije je predsjednik Vladimir Putin rekao da je Rusija uspjela da siđe sa naftne igle. Primjetio je da su ugljovodonici i dalje glavni izvor budžetskih prihoda. Međutim, 2021. udio budžetskih prihoda prvi put u savremenoj istoriji Rusije opašće na trećinu, a udio nenaftnih i gasnih budžetskih prihoda povećaće se na 70%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.