Izvor: eKapija | Nedjelja, 11.10.2020.| 16:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podgorička Tamnica Jusovača postaće centar kreativne industrije - U rekonstrukciju nekadašnjeg zatvorskog kompleksa biće uloženo 1,95 mil EUR

(Foto: Studio SYNTHESIS/Ministarstvo kulture/screenshot)
Tamnica Jusovača u Podgorici biće pretvorena u Kreativni hab za razvoj ICT-a, a ugovor o realizaciji ovog kapitalnog projekta danas (9. oktobar 2020.) su u Podgorici potpisali gradonačelnik Ivan Vuković i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Projekat će biti realizovan u partnerstvu Vlade Crne Gore i Glavnog grada, a obuhvatiće sanaciju, prenamjenu i rekonstrukciju pomenutog kulturnog dobra, u ukupnoj vrijednosti od 1,95 mil EUR, saopšteno je iz PG Biroa.

Gradonačelnik Vuković je tom prilikom istakao da Jusovača predstavlja jedan od simbola Podgorice izražavajući uvjerenje da će u narednom periodu u tom Kreativnom habu mjesto naći mnogi mladi preduzetnici. On je saopštio je da su ugovorom stvorene pravne i finansijske pretpostavke za dugo čekanu i dugo najavljivanu rekonstrukciju i valorizaciju Tamnice Jusovača.

- To je jedno od starih obećanja kako od strane lokalne samouprave, tako i od organa izvršne vlasti, odnosno države. U svijetlu činjenice da taj prostor predstavlja jedan od simbola Glavnog grada, prostor vrlo interesantne istorije koji je svjedočio različitim fazama društveno-političkog razvoja Podgorice i Crne Gore, svakako da zaslužuje našu dužnu pažnju - istakao je gradonačelnik Podgorice.

Vuković je naglasio da će opredijeljena sredstva biti dovoljna da u naredne dvije godine Jusovača bude kompletno rekonstruisana i otvorena za mlade i kreativne preduzetnike.

- To će biti dovoljno da u naredne dvije godine ovaj prostor rekonstruišemo i udahnemo mu novi život, te ga otvorimo za mlade i kreativne preduzetnike, da tu bude i kreativni hab na liniji onoga što je opredijeljenost Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture a tiče se mreže stvaranja kreativnih habova - zaključio je Vuković i zahvalio se Vladi Crne Gore, Ministarstvu kulture i Upravi javnih radova na saradnji u prethodnom periodu.

(Foto: Studio SYNTHESIS/Ministarstvo kulture/screenshot)
- Imajući u vidu stanje kompleksa, željeli smo da konačno obezbijedimo adekvatan tretman Jusovači, u smislu njene revitalizacije i zaštite od daljeg propadanja. Stoga me neizmjerno raduje što će današnje potpisivanje ugovora sa gradonačelnikom Vukovićem, i ranije sa direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem, u budućnosti rezultirati funkcionisanjem Jusovače na održivoj osnovi, kroz inovativan koncept koji će spojiti umjetnost, ICT i preduzetništvo - kazao je ministar Bogdanović.

Naglasio je i da će, kroz koncept afirmacije kreativnih industrija i različitih oblika kulturno-umjetničkih sadržaja, Jusovača doprinijeti i revitalizaciji, u ovom momentu, donekle zapostavljenog dijela grada.

- Po završetku radova, Jusovača će moći da animira širok dijapazon aktera i to ne samo kulturne i umjetničke scene Glavnog grada. Prema planiranoj rezidencijalnoj namjeni kao i internacionalizaciji djelovanja, kompleks će biti u mogućnosti da privuče i regionalne aktere kulturne i umjetničke scene i na taj način podstakne razvoj kulturnog turizma u Podgorici - istakao je ministar Bogdanović.

Napomenuo je i da je stavljanje kulturog nasljeđa u kontekst održivog korišćenja jedna od važnih misija Ministarstva kulture.

(Foto: Studio SYNTHESIS/Ministarstvo kulture/screenshot)
- U tom kontekstu, želim da podsjetim da smo nedavno u Palati u Starom Baru otvorili prvi Kreativni hab u Crnoj Gori, da je u potpunosti završen i Rezidencijalni centar za književnike u Kući Pekića u Šavniku i da u finalnu fazu ulaze radovi na Starom zatvoru u Kotoru, takođe za potrebe novog Kreativnog haba. Nastavak ovog izuzetno značajnog niza kapitalnih projekata je i predstojeća rekonstrukcija Jusovače, čije oživljavanje će širom otvoriti vrata za nove mogućnosti savremene stvaralačke scene i Glavnog grada i Crne Gore - ocijenio je ministar Bogdanović.

Podsjetio je i da je Vlada Crne Gore vrijedno i posvećeno radila na razvoju i afirmaciji kreativnog sektora i valorizaciji kulturnog nasljeđa.

- Očekujemo da će nova Vlada nastaviti taj kontinuitet, kako bi očuvala trajne vrijednosti našeg identiteta, na dobrobit crnogorske kulture i našeg društva - kazao je ministar Bogdanović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE