Izvor: gradjevinarstvo.rs | Petak, 09.10.2020.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Patentirana tehnologija koja omogućava proizvodnju građevinskih elemenata od 100% reciklirane plastike (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Dvije kompanije JDS architects i Othalo udružile su snage i patentirale tehnologiju koja omogućava proizvodnju građevinskih elemenata od 100% reciklirane plastike. Partnerstvo su sklopile i sa UN habitat. Početni fokus biće izgradnja pristupačnog stanovanja, posebno u Subsaharskoj Africi.

Kako statistike kažu, skoro milijardu ljudi trenutno živi u siromašnim kvartovima, i samo u spomenutoj oblasti je potreba za jeftinijim stambenim prostorom nešto oko 160 miliona jedinica. Očekuje se da će se ovaj broj povećati na 360 miliona do 2050. godine kao rezultat brze urbanizacije.

Shodno tome da tradicionalne metode gradnje ne mogu "podnijeti" ovakav teret jer nisu ni efikasne, ni ekonomične, ntii dovoljno održive, "upcycling" tehnologija, koja omogućava ponovnu upotrebu otpada i masovnu proizvodnju, od suštinskog je značaja za rješavanje problema stanogradnje. Situacija je danas takva da je od 1950. godine proizvedeno više od 9 milijardi tona plastike širom svijeta, od čega se samo 9% reciklira.

Othalo kuća od 60 m2 reciklira osam tona plastičnog otpada. To znači da se s današnjim plastičnim otpadom može izgraditi više od milijardu kuća.

U narednih 18 mjeseci Othalo će razviti svoju prvu seriju građevinskih elemenata za jeftine stambene jedinice. Kompanija očekuje da će biti spremna za pokretanje masovne proizvodnje početkom 2022. godine. Takođe se navodi da će se usredsrediti na zajedničko stvaranje životnih uslova s lokalnim zajednicama i krajnjim korisnicima, uz uključivanje lokalnih zanata i kulture.

Ova kompanija se nada da će proširiti svoju liniju proizvoda na mobilne uređaje za skladištenje hrane i ljekova sa kontrolisanom temperaturom, skloništa za izbjeglice i veće modularne zgrade, poput škola i bolnica. Planirano je da se proizvodnja odvija na samoj lokaciji uz korišćenje lokalnih sirovina, a u cilju upošljavanja stanovnika koji tu žive.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.