NavMenu

Na sjeveru legalno posluje 83, a na jugu 12 seoskih domaćinstava - Brojne prednosti registracije turističke djelatnosti

Izvor: Pobjeda Petak, 09.10.2020. 11:53
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Turističke usluge u seoskim domaćinstvima tek su posljednjih godina u značajnijem razvojnom zamahu u Crnoj Gori. Broj registrovanih seoskih domaćinstava povećan je tokom posljednje godine na 111 - kazala je Pobjedi Anka Kujović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma naglašavajući da ih je najviše na sjeveru 83, centralnom regionu 16, a na jugu samo 12. Kako je istakla, još dosta domaćinstava je neregistrovano, iako je pojednostavljena procedura za "dobijanje papira".

Kada gledamo po opštinama, najviše registrovanih domaćinstava koja se bave turizmom je u Beranama 22, zatim Andrijevici osam, Bijelom Polju pet, Budvi jedno, Cetinju sedam, Danilovgradu jedno, Herceg Novom sedam, Kolašinu šest, Kotoru dva, Mojkovcu 13, Nikšiću četiri, Petnjici tri, Plavu četiri, Pljevljima 10, Plužinama tri, Podgorici četiri, Tivtu dva i Žabljaku devet.

- S obzirom na intenzivan rad Komisije za kategorizaciju na terenu, znamo da određen broj seoskih domaćinstava još nije registrovan. U pojedinim opštinama lokalne turističke organizacije su prepoznale važnost ovog segmenta turističke ponude i iskazale su spremnost da pomognu članovima seoskih domaćinstava da na zakonit način počnu turističko poslovanje - kaže Kujović.

U tom smislu, dodaje ona, organizovani su sastanci na kojima su vlasnicima domaćinstava pojašnjene procedure uz upoznavanje sa info-materijalom publikovanim za te svrhe, što je doprinijelo da u ovoj godini, bez obzira na širenje bolesti kovid-19, imamo 25 novih registrovanih seoskih domaćinstava.

- Imajući u vidu pozitivne efekte tih radnih sastanaka u narednom periodu ćemo u preostalim opštinama intenzivno nastaviti sa praksom direktne komunikacije uz motivisanje vlasnika domaćinstava da svoje usluge pružaju na zakonit način, kako bi se smanjio nelegalan rad u ovoj oblasti - kazala je Kujović.

Ona tvrdi da je glavni problem što mnogi vlasnici gazdinstava neće da se registruju smatrajući i da je "dobijanje" papira komplikovano, te ističe da je procedura registrovanja pojednostavljena.

- Izmjenama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu prenesena su ovlašćenja za izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti i utvrđivanja kategorije seoskih domaćinstava u nadležnost MORT-a. Postupak registracije je pojednostavljen i predstavlja važan podstrek za uvođenje postojećih biznisa u legalne tokove - kaže Kujović i tumači da je zakonom predviđeno da se tim poslom mogu baviti privredna društva i druga pravna lica, preduzetnici ili fizička lica upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava.

- Odobrenje izdaje ministarstvo nadležno za poslove turizma. Ostali detalji za pružanje usluga u seoskom domaćinstvu i njihovo registrovanje definisane su Pravilnikom o minimalno-tehničkim uslovima, uslovima za kategoriju i načinu kategorizacije objekata u kojima se pružaju usluge u seoskom domaćinstvu. Uredno registrovana djelatnost je preduslov održivog i odgovornog razvoja turizma - kaže Kujović i naglašava da ministarstva turizma i poljoprivrede daju snažnu finansijsku podršku razvoju ruralnog turizma.


Podrška

MORT je u okviru Programa podsticajnih mjera definisalo i mjeru koja je usmjerena na unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima.

- Cilj programa je: poboljšanje i razvoj ponude u ruralnom turizmu; podizanje nivoa kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima; podrška održivosti turizma u tim domaćinstvima i unapređenje njihove konkurentnosti. Budžet za ovu mjeru je za 2018/19. godinu iznosio 30.000 EUR, a sredstva je dobilo 17 domaćinstava u osam opština, dok je za 2019/20. budžet iznosio 50.000 EUR i podijeljen je na 31 domaćinstvo u 15 opština - ističe Kujović.

Ona je kazala na kraju da se sredstva koja su planirana kroz programsku mjeru podrške mogu koristiti za unapređenje i razvoj postojeće ponude u seoskim domaćinstvima i to za: unapređenje kvaliteta, sanitarnih, higijenskih i drugih uslova u postojećim objektima; nabavka adekvatnog i namjenskog namještaja i opreme za smještajne jedinice i degustaonice i poboljšanje ostale ponude unutar seoskog domaćinstva.

Kujović je kazala da postoje direktne prednosti vlasnika seoskog domaćinstva od registracije turističke djelatnosti.

- Ako domaćinstvo registruju vlasnici, mogu da apliciraju za sredstva i programe podrške MORT-a, ali i Ministarstva poljoprivrede, a imaju mogućnost apliciranja za kreditna sredstva kod poslovnih banaka, mogućnost pojavljivanja u promotivnom materijalu Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija, mogućnosti korišćenja tehničke i stručne pomoći i podrške resornih organa i organizacija, udruženja (npr. opštine, udruženja, Privredne komore, agencija itd.) - kazala je Kujović i dodala da se indirektne prednosti odnose na mogućnost održivog i legalnog razvoja sopstvenog biznisa, čime se aktivno suzbija nelojalna konkurencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.