Izvor: eKapija | Petak, 09.10.2020.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi rok za auto-put ukoliko se utvrdi da je kašnjenje opravdano

(Foto: Youtube/screenshot)
Postupak utvrđivanja opravdanosti zahtjeva kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) o produžetku roka završetka radova na na prioritetnoj dionici auto-puta još uvijek je u toku, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. Podsjetimo, kineska kompanija uputila je uovaj zahtjev pravdajući kašnenje radova pandemijom virusa Covid-19.

- Nakon što inženjer završi utvrđivanje shodno ugovornoj proceduri, znaće se da li izvođač ima ili ne pravo na opravdani produžetak roka. Ukoliko inženjer utvrdi da je potraživanje izvođača povodom događaja više sile - Covid 19, opravdano i da će usljed toga biti produžen rok za završetak, zaključiće se aneks Ugovora sa novoutvrđenim rokom - rekao je Nurković koji je zajedno sa direktorom preduzeća Monteput Jonuzom Mujevićem i saradnicima obišao radove na prioritetnoj dionici Smokovac Mateševo.

Ministar je podsjetio da iako je ugovoreni rok istekao, izvođač mora da nastavi ispunjenje svih preostalih ugovornih obaveza, a investitor zadržava pravo na ugovornu kaznu počev od 1. oktobra 2020. godine.

- Ugovorna kazna biće naplaćena u slučaju da potraživanja izvođača koja su kompletirana i ispostavljena inženjeru do 30. septembra 2020.godine ili za koja je izvođač izdao obaveštenja o namjeri potraživanja do 30. septembra 2020. godine, ne budu rješena u korist izvođača - saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Obilaskom cijele trase Nurković i Mujević uvjerili su se u stepen realizacije i kvalitet izvedenih radova. Tom prilikom su konstatovali da je stepen završenosti oko 90% i da su preostali radovi na dijelu elektromašinskih instalacija, radovi na asfaltiranju, postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme puta i drugi završni radovi.

- Pored radova na samoj trasi autoputa, ministar je sa saradnicima obišao i radove na trafostanici Mateševo 110/20kW, koja predstavlja jednu od dvije trafostanice koja će pored snabdijevanja električnom energijom autoputa Bar-Boljare i sadržaja uz autoput, omogućiti kvalitetno i stabilno napajanje za naselja koja gravitiraju autoputu i ujedno će imati ulogu rezervnog napajanje za snabdijevanje električnom energijom potrošača na sjeveru države - navode iz Ministarstva.

Takođe, obišli su i radove na vodoizvorištu sa kojega se putem vodovoda snabdijeva cjelokupna dionica autoputa i koji će pored snabdijevanja potrošača na autoputu, snabdijevati i okolna naselja, i karakterom regionalnog vodovoda omogućiti razvoj cjelokupnog područja uz autoput.

- Iako je napredak vidljiv duž cijele trase, ministar je izrazio nezadovoljstvo stepenom realizacije radova na sekciji 3 i 4 i zahtjevao od izvođača radova veće angažovanje i intenzivnije radove kako bi se projekat završio na kvalitetan način i u što kraćem roku - zaključuje se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE