NavMenu

Udruženje kraft pivara CG uputilo apel Vladi - Da se obezbijede subvencije kako ne bi zatvarali pogone i otpuštali radnike

Izvor: fosmedia.me Petak, 09.10.2020. 10:40
Komentari
Podeli
(Foto: Kirill Z/shutterstock.com)
Udruženje kraft pivara Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Udruženja Srđanom Jovovićem, uputilo je apel Vladi Crne Gore kako bi im se izašlo u susret obezbjeđivanjem određenih subvencija koje bi im omogućile da se izbore sa krizom izazvanom pandemijom virusa korona i spriječile zatvaranje pogona i otpuštanje zaposlenih.

- Kriza izazvana pandemijom korona virusa značajno je pogodila industriju zanatskog pivarstva u Crnoj Gori. Kao što vam je poznato, od marta mjeseca prekidan je u dužem vremenskom periodu rad ugostiteljskih objekata, ograničavano je radno vrijeme i uvođena su druga ograničenja rada ugostiteljskih objekata. Trenutno su zatvoreni u potpunosti ugostiteljski objekti u tri grada u Crnoj Gori a u ostalima ograničeno radno vrijeme, a ugostiteljski objekti su glavni kupci naših proizvoda pa sve to presudno utiče i na zanatske pivare koje su mala preduzeća nedovoljno sposobna da sama prebrode ovu tešku ekonomsku krizu koja nas je zadesila. Na sve to se nadovezuje, i na našu privrednu granu značajno je uticao i krah turističke sezone i smanjenje prihoda od turizma za čak 85 % prema zvaničnim podacima - navodi se u apelu.

Sve ovo je, kako kažu, uticalo na pad prodaje znatskog piva za čak 80 %, i ono što smo prodali ne možemo da naplatimo zbog blokade računa mnogih ugostitelja, pa samim tim smanjili smo i našu prouzvodnju, što je sve dovelo do toga da se mi zanatski pivari nađemo u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

- Naime, mi se nalazimo u jednako teškoj situaciji kao i ugostitelji jer smo veoma povezani. Oni su tokom svih ovih mjeseci imali određene subvencije, olakšice odlaganja poreza, subvencionisanje kamata na kredite pa od vas tražimo da takvu vrstu pomoći opredijelite i za nas. Trenutno je naša situacija takva da ne moćemo da izvršavamo kreditne obaveze prema bankama, a koje smo uzeli za pokreatnje proizvodnje, ne možemo da izvršavamo obaveze prema državi za akcize, za PDV, za doprinose, a na ivici smo i veoma teško opredjeljujemo sredstva za plate zaposlenih pa će neminovno morati doći do otpuštanja zaposlenih i zatvaranja proizvodnih pogona - ističu iz Udruženja.

U Crnoj Gori postoji devet zanatskih pivara koje zapošljavaju više od 50 zaposlenih. Naredni period biće, kako ističu, posebno težak i izazovan za kraft pivare, pa se plaše najgoreg scenarija – zatvaranja pogona.

- Zato vas molimo da nam u ovoj teškoj situaciji za sve nas pomognete i date nam određenu pomoć u vidu subvencija odlaganja obaveza, pomoći oko servisiranja kreditnih obaveza i na druge načine kako ne bi bili prinuđeni da zatvaramo svoje pogone i otpuštamo naše zaposlene - navode se u apelu.

- Kao što smo i ranije u saradnji sa vama konstatovali, radi se o veoma perspektivnoj privrednoj grani koja je veoma razvijena u svijetu i svakako ima budućnost, samo nam je u ovom teškom vremenu potrebna vaša pomoć kako sve ono što smo godinama mukotrpno stvarali ne bi palo u vodu. Pišemo vam s nadom da će Vlada Crne Gore i sva navedena ministarstva u ovom veoma teškom trenutku pomoći zanatskim pivarama da opstanu i nastave sa radom, kako ne bismo morali ugasimo kapacitete i otpustimo naše radnike - zaključuje se u apelu Udruženja kraft pivara Crne Gore upućenom Vladi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija

Kompaniji Čevo solar licenca za proizvodnju električne energije

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je podgoričkom preduzeću Čevo solar licencu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. Licenca je izdata na period od 10 godina i važiće so 10. aprila 2034. - Imalac licence je dužan da, ukoliko namjerava da nastavi sa obavljanjem iste djelatnosti i nakon isteka njenog važenja, zahtjev za izdavanje nove licence podnese 60 dana prije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.