NavMenu

Toplifikacija Pljevalja očekuje se do 2023. godine - Uskoro tender za projektovanje i izvođenje radova prema urađenom projektu toplotnog konzuma

Izvor: eKapija Petak, 09.10.2020. 09:12
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja jedan je od najvažnijih u ovom gradu, koji u krajnjem treba da obezbijedi punu usaglašenost emisija štetnih čestica iz elektrane sa evropskim propisima. Kako je ranije navedeno, vrijednost projekta koji će finansirati Elektroprivreda Crne Gore je 54 mil EUR, a završetak radova očekuje se 2023. godine.

Vlada Crne Gore prošle nedelje je usvojila informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, a kako se navodi u objavljeom dokumentu, Ministarstvo ekonomije je u prethodnom periodu pokrenulo aktivnosti, u saradnji sa EPCG i Opštinom Pljevlja, u cilju pronalaženja rješenja za što efikasnije rješavanje problema zagađenja Pljevalja kroz realizacuju projekta toplifikacije Pljevalja.

- U tom smislu, kroz realizaciju projekta rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja predviđene su određene aktivnosti kako bi se sama TE Pljevlja iskoristila kao toplotni izvor za grijanje grada Pljevalja. Glavni nosioci realizacije ovog projekta su EPCG, Opština Pljevlja i Uprave javnih radova - navodi se u dokumentaciji objavljenoj na sajtu Vlade.

Aktivnosti koje se odnose na realizaciju ovog projekta obuhvataju izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda i rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake. Kroz realizaciju ovog projekta predviđeno je da sama TE Pljevlja bude toplotni izvor za grijanje grada Pljevalja, na način da se oduzima toplota iz sistema turbine, izmjenjivači toplote, pumpna stanica.

- Rok za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje, izgradnji postrojenja za denitrifikaciju, izgradnji priključka za grijanje grada Pljevalja i rekonstrukciji postrojenja za odvod šljake ispod kotla je septembar 2022. godine. Završetak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te rekonstrukciji pomoćnog loženja, izgradnji rashladnog tornja i realizaciji mjera zaštite od buke očekuje se do marta 2024. - stoji u objavljenom dokumentu.

Projekat toplifikacije je usmjeren ka obezbjeđenju toplotnog izvora iz TE Pljevlja za sistem daljinskog grijanja u Pljevljima, kao i odluke da se proširi kotlarnica za inicijalno paljenje kotla TE Pljevlja na mazut do instalisane snage potrebne za rezervno toplotno napajanje sistema daljinskog grijanja u Pljevljima. Ovaj način podrazumjeva da će oba izvora toplote biti aktivna nakon ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, pri čemu je EPCG u obavezi da izgradi toplotni izvor sa izvodom cijevi do kapije TE Pljevlja.

- Jedan od planiranih sadržaja je obezbjeđenje potrebne količine toplote za konzum Grada Pljevalja, oduzimanjem pare sa Turbinskog agregata TE i izrada Izmjenjivača toplote u cilju zagrijavanja vode potrebne za snabdijevanje potrošača toplotom u sklopu kojeg je pumpno postrojenje za transport tople vode od TE do potrošača u zoni grada Pljevalja. U tom kontekstu, projektom ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka, obezbijediće se izvor toplote za potrebe daljinskog grijanja grada u istom vremenskom roku kako bi to bilo i u slučaju realizacije projekta izgradnje novog bloka TE Pljevlja - piše u dokumentu.

Pored navedenog, EPCG se obavezala da finansiea izgradnju toplovoda od kapije TE Pljevlja do krajnje lokacije u Pljevljima. Izrada glavnog projekta i izvođenje radova će se realizovati u periodu od 2020 do 2023. godine.

- U ovoj fazi je definisana količina toplote za koju će se obezbijediti izvodi sa parnog agregata i na osnovu koje će se izvršiti dimenzionisanje i izrada izmjenjivača toplote sa transportnim cjevovodom do granice placa TE i zone Grada Pljevalja. Faznost rezalizacije projekta prilagođena je potrebi urgentnog rješavanja pitanja toplifikacije grada, pa je planirano da izdvajanje toplote sa turbine za ove potrebe bude obezbijeđeno već kod prvog redovnog zastoja elektrane, odnosno na samom početku realizacije projekta - stoji u dijelu dokumenta koji se odnosi na aktivnosti Elektroprivrede.

EPCG je planirala odgovarajuća budžetska sredstva za nastavak izgradnje toplovoda od granice TE do podstanice u zoni grada i to u iznosu od 2,5 mil EUR sa namjerom da se ista uvećaju do potrebnog iznosa ukoliko se ispostavi da će biti veća od planiranih.

- Angažovanje ovih sredstava je planirano poslije izrade projekta toplovoda koji je u nadležnosti Grada Pljevalja - dodaje se.

U cilju realizacije projekta toplifikacije grada, Opština Pljevlja je krajem prošle godine raspisla tender za izbor konsultanta za izradu projekta analize toplotnog konzuma toplifikacije Pljevalja, procijenjene vrijednosti 50.000 EUR.

- Kao prvorangirana izabrana je firma Dencon iz Podgorice. Opština je od izabranog izvođača dobila analizu postojeće prostorno-planske dokumentacije i projektne dokumentacije u vezi toplifikacije Pljevalja, analizu konzuma u skladu sa trenutnim i planiranim potrebama za daljinsko grijanje u Pljevljima i pripremu tenderske dokumentacije za realizaciju projekta izgradnje primarnog (magistralnog) vrelovoda od TE Pljevlja do Grada Pljevalja.

- U narednom periodu se očekuje raspisivanje tendera za projektovanje i izvođenje radova prema urađenom projektu toplotnog konzuma - navodi se u dokumentu.


Kako je tada saopšteno iz EPCG, realizacijom ovog projekta, uz poštovanje najstrožijih graničnih vrijednosti emisija, Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će izvršiti potpunu tehničko-ekološku sanaciju objekta starog blizu 40 godina. Izrada Glavnog projekta i ekološka rekonstrucija će biti izvedeni u skladu sa idejnim projektom i uz puno poštovanje elaborata o zaštiti životne sredine, koje je izradila kompanija Steag Energy Services Gmbh iz Njemačke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.