NavMenu

Koje projekte u Srbiji će finansirati EU? - Prioritet obnova željezničke mreže

Izvor: B92/TV Prva Četvrtak, 08.10.2020. 16:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)Ilustracija
Na koliko novca iz Investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan može da računa Srbija i koji će projekti biti finansirani? O ovome je za TV Prva govorila direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ovaj plan predviđa 9 mlrd EUR bespovratnih sredstava.

- U pitanju je suma koja će dati veliki podsticaj razvoju regiona, a naravno i Srbije i dugoročnom oporavku od posljedica pandemije. Cilj ovih sredstava je i da pokrenu tranziciju ka ekološkoj i održivoj, digitalnoj ekonomiji, kako bi se približila i integrisala u tržište EU

Kako ona kaže, sredstva su značajno povećana u odnosu na raniji period, odnosno zadnjih sedam godina, što pokazuje prije svega posvećenost Evropske unije ovom regionu i potrebu da podrži ekonomski i socijalni razvoj.

- Pored mobilizacije tih 9 mlrd EUR, biće plasirana i dodatna sredstva kroz garancijski fond za Zapadni Balkan koji bi trebalo i ima za cilj da podstakne ivesticije u narednih sedam godina, vrijedne 20 mlrd EUR, u sinergiji sa najpovoljnijim zajmovima i finansijskim sredstvima i naše grupe, odnosno grupe Evropske investicione banke - rekla je Negre.

Ona je naglasila da će raspodjela sredstava biti u skladu sa planiranim projektima, nekim koji su već u planu i naravno novim projektima u Srbiji i regionu.

- Prije svega, radi se o investicijama za obnovu željezničke mreže, željezničkog koridora. Pričamo o Koridoru 10, koji treba da efikasnije poveže Srbiju sa Hrvatskom, ali i Srbiju sa Sjevernom Makedonijom, Beograd, Niš i Prištinu - rekla je Negre.

Dodaje da će se raditi i na poboljšavanju plovnosti Dunava, koji je takođe transevropski koridor, a koji je i jako važan jer predstavlja prevoz robe i transport jednim čistijim putem.

- Do sada u rijeke u regionu i njihovu plovnost nije ulagano. Mi smo već prisutni na realizaciji te investicije sa 100 mil EUR i 14 mil EUR donacije. Znači, dodatna bespovratna sredstva su planirana da se nastave ulaganja u taj projekat - rekla je negre.

Kako kaže, takođe će biti ulagano i u povećanje digitalizacije, da se cijela ekonomija podigne na jedan viši tehnološki nivo.

- U tom smislu, mi planiramo u jako kratkom periodu da potpišemo novi finansijski okvir za uvođenje brzog interneta u škole širom Srbije. Samo naše investiranje će biti oko 65 mil EUR i naravno u saradnji sa sredstvima iz budžeta Republike Srbije - rekla je Dubravka Negre.


Takođe, bitan fokus će biti na dekarbonizaciji ovog regiona, na prelasku na čistu, energetski efikasniju ekonomiju.

- Ulagaće se u projekte obnovljivih izvora energije, u sve ono što će pomoći da se ovaj region približi i priključi EU kada je u pitanju čistija ekonomija jer se Evropa obavezala do 2050. da postane prvi kontinent koji neće imati emisiju štetnih gasova. To su velike obaveze i planovi, a i veliki i jako skupi projekti koji treba da se realizuju u Evropi - navela je Negre.

Dodala je da su već u ovom periodu fokusirani i na privatni sektor.

- Poslednjih šest mjeseci potpisali smo nova finansiranja, baš za pomoć malim i srednjim preduzećima. Znači, privrednicima koji imaju problem sa likvidnošću, koji imaju problem da održe nivo poslovanja s obzirom na ekonomsku krizu koja je zbog zdravstvenih okolnosti zadesila i region i Srbiju. Potpisali smo nedavno nova ulaganja u vrijednosti od 30 mil EUR koja će pomoći privrednicima u ruralnim sredinama, podstaći žensko preduzetništvo, koja će pomoći onima koji se bore, da se izbore sa krizom. Nastavićemo ta ulaganja i paket ove pomoći takođe će usjmeriti jedan dobar dio sredstava upravo na taj sektor, da se podstaknu privatne investicije - rekla je Negre.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.