NavMenu

Zbog pandemije koronavirusa moguće pooštravanje uslova za dobijanje kredita

Izvor: Mina Četvrtak, 08.10.2020. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Pogoršanje ekonomske situacije usljed pandemije koronavirusa može dovesti do pooštravanja kriterijuma za odobravanje kredita u crnogorskim bankama, saopštila je predstavnica Centralne banke (CBCG), Maja Ivanović.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG), kazala da se neizvjesna ekonomska situacija, izazvna pandemijom koronavirusa, svakako odrazila na percepciju rizika.

Zato banke, kako je navela, stavljaju veći akcenat na upravljanje rizicima, prenosi portal RTCG.

- Pogoršanje ekonomske situacije svakako može dovesti do pooštravanja kriterijuma za odobravanje kredita. Na to ukazuju i rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka. CBCG redovno sprovodi takve ankete, sa ciljem dobijanja uvida u ključne determinante koje utiču na ponudu i tražnju za kreditima - rekla je Ivanović.

Smanjenje rizičnog apetita banaka nastalog usljed pandemije, kako je ocijenila, nije karakteristika samo Crne Gore, već i drugih tržišta.

Prema njenim riječima, u drugom kvartalu ove godine bilježi se pad tražnje za kreditima od stanovništva zbog ekonomske situacije.

- Usljed nižih zarada i smanjenja zaposlenosti imamo smanjenje tražnje stanovništva za kreditima - dodala je Ivanović.

Anketa, kako je kazala, pokazuje da se i u narednom kvartalu može očekivati pad tražnje za kreditima.

- Rezultati ankete pokazuju da je u drugom kvartalu došlo do pooštravanja uslova za odobravanje kredita, a očekivanja su i za naredni kvartal da će biti pooštravanja standarda za stambene i potrošačke kredite - rekla je Ivanović.

Ona je saopštila da je u julu zabilježen rast odobrenih kredita, koji je nastavljen i u avgustu.

- Na kraju avgusta ukupno odobreni krediti iznosili su 3,24 mlrd EUR, što je rast od 5,7% u odnosu na kraj prethodne godine, odnosno rast od 6,7% u odnosu na avgust prethodne godine - precizirala je Ivanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.