NavMenu

Crnoj Gori od EU 60 mil EUR povoljnih kreditnih sredstava

Izvor: Mina Četvrtak, 08.10.2020. 15:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Evropska komisija (EK) potpisala je sa Crnom Gorom Memorandum o razumijevanju i obezbijedila prvu tranšu izuzetno povoljnih kreditnih sredstava vrijednih 30 mil EUR, namijenjenih ograničavanju ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

Iz EU info centra je saopšteno da je riječ o samo dijelu podrške koja će biti dostupna Crnoj Gori, u sklopu Programa makroekonomske finansijske pomoći, vrijednog do 60 mil EUR.

- Ovaj vid podrške nadopunjuje prethodno odobrena bespovratna sredstva u iznosu 53 mil EUR, koje je EU obezbijedila za nabavku hitne medicinske opreme i pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najviše ugroženi krizom izazvanom koronavirusom - navodi se u saopštenju.

Otpuštanje druge, posljednje, tranše povoljne kredine podrške, do ukupnog iznosa od 60 mil EUR, zavisiće od ostvarenja uslova navedenih u Memorandumu o razumijevanju, poput jačanja javnih finansija, borbe protiv korupcije, snaženja finansijske stabilnosti, unapređenja poslovnog ambijenta i reforme socijalne zaštite.

Program pomoći će biti obezbijeđen za period od 12 mjeseci.

Program makrofinansijske podrške Crnoj Gori dio je paketa vrijednog tri milijarde EUR, kojeg je EK predložila za deset zemalja iz procesa proširenja i iz susjedstva EU, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.