NavMenu

Na farmi Spreča u Kalesiji niče prvo biogasno postrojenje u FBiH - Puštanje u rad 2021.

Izvor: eKapija Srijeda, 07.10.2020. 16:24
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Rudmer Zwerver/shutterstock.com)Ilustracija
Federalna ministarka okoline i turizma Edita Đapo posjetila je 6. oktobra, farmu Spreča u Kalesiji, gdje je razgovarala s vlasnikom Nedimom Čauševićem i direktorom Adinom Fakićem, te izvršnom direktoricom Razvojne banke FBiH Mersihom Slipičević.

Farma Spreča je prva farma u Federaciji BiH na kojoj se gradi biogasno postrojenje koje će naredne godine biti pušteno u rad, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ova farma dobila je energetsku dozvolu za izgradnju postrojenja i prva je elektrana koja će kao primarni izvor energije koristiti biogas proizveden od otpada s farme.

Biogasna postrojenja i proizvodnja energije iz biopgasa je veoma značajan projekat u BiH sa aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40% udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije.



Naglašena je i važnost postojanja ovakvog postrojenja i njegov uticaj na smanjenje zagađenja, kao i pozitivni efekti u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova, saopšteno je iz Federalnog ministarstva okoline i turizma.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.