NavMenu

Crna Gora mora da razvije funkcionalnu tržišnu ekonomiju

Izvor: Mina Srijeda, 07.10.2020. 11:14
Komentari
Podeli
(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Crna Gora, u pogledu ekonomskih kriterijuma, mora da razvije funkcionalnu tržišnu ekonomiju i stekne sposobnost da se izbori sa konkurencijom, saopštila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

- Ostvaren je određeni napredak u toj oblasti. Međutim, izbijanje epidemije virusa Covid-19 dovelo je do ozbiljnih izazova u ekonomiji, predstavljajući značajan pristisak za javne finansije - kazala je Popa na konferenciji za novinare u EU Info centru povodom predstavljanja Izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore.

U međuvremenu, kako je navela, uprkos određenim signalima u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta, mjere za borbu protiv sive ekonomije su odgođene i stalno je prisutan veliki broj kompanija čiji su bankovni računi zamrznuti.

Prema njenim riječima, Crna Gora je obavila važan posao pripremajući se za sprovođenje pravne tekovine u većini oblasti.

- Sada, Crna Gora treba da se fokusira posebno na politiku konkurentnosti, ekonomsku i monetarnu politiku, statistiku i finansijsku kontrolu, a naročito na funkcionisanje pravosuđa i slobodu izražavanja - rekla je Popa.

Ovogodišnji izvještaj sadrži niz jasnih preporuka i smjernica koje svi relevantni politički i društveni akteri treba da ispune i zajednički rade kako bi ostvarili brz napredak u reformama koje su neophodne za pristupanje Crne Gore EU.

Popa je saopštila da paket proširenja prepoznaje kompleksan ambijent koji je nastao usljed aktuelne epidemije virusa Covid-19, koja je pogodila ne samo Zapadni Balkan, već i države članice EU.

EU, kao glavni donator, trgovinski partner i investitor u Crnoj Gori, brzo je obezbijedila 53 mil EUR za podršku građanima i sektorima koji su najviše pogođeni krizom izazvanom virusom Covid-19, kao i do 60 mil EUR makrofinansijske podrške u vidu izuzetno povoljnih kreditnih sredstava.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević je saopštio da je EK u najnovijem izvještaju konstatovala dobar napredak u poglavljima kao što su finansijske usluge, poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane, porezi, socijalna politika i zapošljavanje i nauka i istraživanje.

- Dobar nivo spremnosti Crna Gora je postigla u poglavljima koji se odnose na privredno i pravo intelektualne svojine i energetiku - zaključio je Drljević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.