NavMenu

Tivat dobitnik nagrade Sustainable Top 100 Destinations

Izvor: eKapija Srijeda, 07.10.2020. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Tivat je proglašen za jednog od dobitnika nagrade Sustainable Top 100 Destination za 2020. godinu, saopšteno je iz Turističke organizacije Tivta. Proglašenje nagrade izvršeno je na ceremoniji koja se održala juče, u okviru Global Green Destinations Days (GGDD20). Nagrade se dodjeljuju šesti put zaredom, a samo apliciranje za navedenu nagradu je bilo besplatno za sve zemlje svijeta.

Iz TO Tivat podsjećaju da su tokom juna mjeseca u saradnji sa JP Morsko dobro nominovali Tivat za Sustainable Top 100 Destinations za 2020.

- Takmičenje ima za cilj da prikaže turističke priče i primjere dobre prakse održivog razvoja lokalnih i regionalnih destinacija, kao nadahnjujuće primjere organizatorima putovanja i turistima. Objavljivanjem ovogodišnje liste, razmjenom iskustava i priča o uspjehu u upravljanju destinacijama, inicijatori prepoznaju korake preduzete ka tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije za posjetioce - navodi se u saopštenju.

Nominacije je ocijenjivao tim održivih Top 100 destinacija, stručnjaci iz različitih zemalja, partneri i koordinatori Green Destinations-a. Kako navode iz turističke organizacije, ove godine izbor je više nego ikada ranije bio određen kvalitetom, efikasnošću i primjerima dobre prakse koje su dostavile destinacije. Za takmičenje se prijavilo više od 150 aplikanata.

- Kao što svi znamo Crna Gora i njene opštine, uključujući i Tivat, su još daleko od toga da budu savršene u pravom smislu održivosti i njenim dubljim aspektima. Zato je ovo veliko priznanje našim naporima da budemo "safe, smart, sustainable - sigurni, pametni i održivi" i veoma ohrabrujuće ka daljem održivom razvoju Tivta i Crne Gore. Ovo je potvrda da smo sa dobrim primjerom prakse - uspješnim upravljanjem posebnim rezervatom prirode Tivatska solila i izvještavanjem u dijelu prvih 15 kriterijuma pokazali da se na području Tivta u prethodnom periodu u javnom i privatnom sektoru realizovao veliki broj dobrih inicijativa koje su međunarodni stručnjaci ocijenili kao značajne za dobijanje ovog prestižnog priznanja - ističu iz TO Tivat.

Dodaju da će u saradnji sa javnim, privatnim i civilnim sektorom nastaviti rad na ovom polju.

- Krajem oktobra planirano je održavanje druge dvodnevne edukativne radionice u cilju definisanja konkretnih daljih koraka. Ujedno plan je da tokom sljedeće godine Tivat započne proces sertifikacije "Awarding and Certification Program" u okviru Green Destinations. To znači da moramo intenzivno raditi na izvještavanju po ukupno 100 kriterijuma i nakon toga, od strane međunarodnog revizora kojeg odabere Green Destinations, dobiti informacije na kojem stepenu razvoja se nalazi Tivat u smislu održivosti destinacije i dobiti smjernice za dalji razvoj - navode.

- Komitet Top 100 naglašava da selekcija za Sustainable Top 100 Destinations ne znači da su izabrane destinacije održive. To znači da te destinacije ulažu dodatne napore i obećavaju progres istih, napominjući da potpuno održive destinacije ne postoje - dodaju iz turističke organizacije.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 partnera, sa posebnim doprinosom od strane: Green Destinations, Quality Coast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia i GLP Films.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.