NavMenu

Pomoć od 155 mil EUR neće biti dovoljna za Montenegro Airlines - Sa flotom od četiri aviona kompanija bi mogla da bude blizu samoodrživosti

Izvor: Mina Srijeda, 07.10.2020. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Zakon o konsolidaciji Montenegro Airlinesa (MA), kojim je predviđeno 155 mil EUR pomoći, neće biti dovoljan da sačuva nacionalnog avio-prevoznika, već će morati da uslijedi i pomoć zbog Covida-19, saopštio je izvršni direktor kompanije, Vlastimir Ristić.

- Moramo imati svijest da Zakon neće biti dovoljan da se sačuva MA, da će morati da uslijedi pomoć za Covid-19. Kvantifikovaćemo je, uvažavajući društvenu solidarnost i poslovnu skromnost, da pokušamo da sa minimumom pomoći sačuvamo kompaniju. Zakon je uslov opstanka, ali nije dugoročno dovoljan - rekao je Ristić u intervjuu za Dan.

On je dodao da u kompaniji od nove vlade očekuju priliku da iznesu viđenje stanja u MA i o njenoj budućnosti.

- Tačno je da je kroz zakon opredijeljeno 155 miliona za MA, ali to nije dovoljno pojašnjeno. Prvo, Zakon je donesen prije ikakvog saznanja o pandemiji. Postoji dio zakona, kojim su opredijeljena sredstva za održanje poslovanja u ovoj godini, bez ikakvog saznanja da će ono biti dodatno otežano - kazao je Ristić.

Kompanija je, prema njegovim riječima, koristeći samo dio sredstava iz dijela zakona, za devet mjeseci sačuvala poslovanje. Od, po zakonu ukupno opredijeljenih 11 mil EUR u ovoj godini, kompanija je za tekuću likvidnost dobila 7,18 miliona.

Ristić je dodao da MA, ipak, devet mjeseci posluje bez pomoći za Covid-19 i isplaćuje redovno plate.

- Od kada sam u kompaniji, redovno izmirujemo i doprinose na plate i ne dugujemo iz poslovanja u ovoj godini ni euro Aerodromima. Procijenili smo da sve što možemo, moramo uraditi sami, racionalizovati poslovanje i održati saobraćaj na nivou zadovoljenja društvenih potreba. Tek nakon toga, nakon iscrpljenih svih sopstvenih opcija, moraćemo se obratiti osnivaču za pomoć zbog Covida-19 - naveo je Ristić.

On smatra da će sve biti jasnije nakon analiza koje se rade za treći kvartal, ali i da u kompaniji imaju pravo na blagi optimizam i nadu da su, u mjeri mogućeg, uspjeli da umanje efekte Covida-19 na poslovanje MA.

- Gubitak 85% prihoda je izazov i za mnogo veće i stabilnije kompanije nego što je MA. Kada je pomoć potrebna aerodromima, kontrolama letjenja, onda je jasno u kakvoj je kompanija situaciji. Ipak, nećemo očajavati. Imamo pravo da se borimo do kraja uz uvjerenje da ćemo ipak zaštititi društveni interes koji poslovanje MA nosi sa sobom - kazao je Ristić.

On je naveo da MA nije preduzeće čiji se smisao postojanja sagledava samo kroz bilanse stanja i uspjeha, niti je to kompanija koja je osnovana da bi pravila profit, već ima društveni značaj i obavlja društvenu funkciju.

Ristić je podsjetio da je MA državna kompanija koja, za razliku od drugih takvih preduzeća, ne raspolaže državnom imovinom.

- Ukoliko se realizuje zakon, kupimo polovne avione u sličnoj tehničkoj kondiciji kao embraeri, koje imamo sada, formiramo flotu od četiri do pet aviona i budemo to imali kao svoja sredstva, kompanija će biti vrlo blizu samoodrživosti, uz nastavak redukcije broja zaposlenih i preduzetničko upravljanje - objasnio je Ristić

On je saopštio da su za pet mjeseci uspjeli da smanje broj zaposlenih za 35 i da ih MA sada ima 360. Na snazi je sistematizacija sa 566 radnih mjesta i u uslovima te sistematizacije, već sada imaju 200 radnika manje.

- Moramo brzo mijenjati sistematizaciju i prilagoditi se tržištu. Poziv za dobrovoljni odlazak završavamo 15. oktobra i odmah nakon toga ćemo krenuti u izradu sistematizacije. Računam da sve faze moraju biti gotove u ovoj godini - saopštio je Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan novi tender za brzu saobraćajnicu koja treba da poveže Herceg Novi i Budvu

Monteput je raspisao novi tender za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Vrijednost tendera ostala je nepromijenjena i iznosi nešto preko 180.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 7. maja do 12 sati, a više detalja možete vidjeti OVDJE. Kako su ranije saopštili iz Monteputa, svrha izrade tehničke dokumentacije je ispitivanje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.