NavMenu

Crna Gora ima najveći udio javnog duga u BDP-u u centralnoj i istočnoj Evropi

Izvor: Dan Utorak, 06.10.2020. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Crna Gora, kada se poredi sa ostalim zemljama u centralnoj i istočnoj Evropi, ima najveći udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP), a BDP će, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pasti devet odsto, koliko i u Hrvatskoj, što je najveći pad u regiji. Osim toga, broj aktivnih Kovid-19 slučajeva na 100 hiljada stanovnika je najveći u regiji, dok je nejednakost dohotka u dru štvu druga najveća uregiji.

Ovi podaci, kako smatra ekonomista Jakov Milatović, pokazuju da Crna Gora prolazi kroz četiri snažne krize epidemiološku, ekonomsku, fiskalnu i socijalnu.

- Epidemiološka situacija je složena. Broj aktivnih Kovid-19 slučajeva na 100.000 stanovnika prelazi 600, što je duplo više u odnosu na ostale zemlje u regiji. Ekonomska kriza je snažna. MMF predviđa pad BDP-a u ovoj godini za devet odsto, kao i u susjednoj Hrvatskoj, što je najviši pad u regiji. Kako je ovo prognoza iz aprila, vrlo je vjerovatno da će pad biti dvocifren zbog izrazito loše turističke sezone. Javni dug je veoma visok. Prije ulaska u krizu iznosio je oko 80 odsto BDP-a, i bio je najveći u regiji, što jeu određenoj mjeri limitiralo snažniju podršku države prema privredi i stanovništvu. Takođe, nejednakost dohotka u društvu je ve lika, nakon Bugarske druga najvećau regiji. Ovo je istovremeno pokazatelj da dosadašnji ekonomski rast nije bio dovoljno inkluzivan - napisao je Milatović na svom fejsbuk profilu.

Za Dan je pojasnio da podaci navode na zaključak da ko god da počne u novoj vladi da rješava situaciju, rješavanjem jedne krize, može da pogorša drugu i to je ključan problem.

- Na primjer, za održivost javnog duga je, između ostalog, potrebna neka vrsta fiskalne konsolidacije (tj. uštede u budžetu koje se postižu podizanjem fiskalnih prihoda ili smanjenjem rashoda, ili u većini slučajeva i jednim i drugim) a onda se opet to može odraziti negativno na cjelokupnu ekonomsku aktivnost. Drugim riječima, rješavanje fiskalne krize može lako dovesti do produbljivanja ekonomske krize - pojasnio je Milatović.

Kazao je i da rješavanje epidemiloške krize produbljuje ekonomsku.

- Epidemiološka kriza se može relativno lako riješiti uvođenjem striktnih mjera zabrane kretanja i ostalih aktivnosti na jedan period. Međutim, ovakav pristup bi dodatno produbio socijalnu i ekonomsku krizu, a ovim indirektno i fiskalnu. Poenta je naći mjeru i sve izbalansirati. To je problem svih problema i biće jako teško odmrsiti ovaj Gordijev čvor ali ne i nemoguće - zaključio je Milatović.


Na kraju juna dug 3,66 milijardi

Ukupan državni dugg bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 mlrd EUR ili 79,54% bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su za Dan iz Ministarstva finansija (MF). Sa depozitima ukupan državni dug je 3,284 mlrd EUR ili 71,3% BDP-a. U odnosu na kraj marta državni dug je uvećan za 321 mil EUR.

Spoljni dug iznosio je 3,1 mlrd EUR, odnosno 67,4% BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 559,4 mil EUR, odnosno 12,14% BDP-a. Depoziti na kraju drugog kvartala 2020. godine iznosili su 379,62 mil EUR, uključujući 38,477 unci zlata (vrijednost zlata iznosila je 60,49 mil EUR) ili 8,24% BDP-a. Izvještaj o javnom dugu objavljuje se jednom godišnje, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, dok se izvještaj o državnom dugu objavljuje kvartalno. Izvještaj o državnom dugu za drugi kvartal 2020. godine biće objavljen u narednih nekoliko dana kazali su nedavno za Dan iz Ministarstva finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.