NavMenu

Globlani investitori veliki potencijal vide u ekološki prihvatljivim tehnologijama - Zeleni vodonik postaće najveći potrošač energije u Evropi?

Izvor: eKapija Utorak, 06.10.2020. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Needpix/Charles Rondeau)
Investitori uvijek sanjaju o jedinstvenim mogućnostima koje bi njihova mala ulaganja pretvorile u veliku sreću.

Istovremeno, svi smo čuli priče o pojedincima koji kupuju jeftine dionice nepoznate tehnološke kompanije, koja potom izrasta u diva. Primarni ulagači tako su postali milioneri, a protiv tako pozitivne priče niko ne bi imao ništa protiv.

No, možda se takva prilika tek pojavljuje, pišu internetski portal Motley Fool. Izvještaj investicijske banke Goldman Sachs kaže da veliki potencijal rasta vide u ekološki prihvatljivim tehnologijama ili u tzv. zelenom vodoniku. To bi moglo postati tržište vrijedno oko dvanaest biliona dolara do 2050. godine. S obzirom na velike izglede za rast, ulagači bi trebali pomno pratiti razvoj događaja, jer takvu priliku ne bi bilo pametno propustiti, upozorava Goldman Sachs, prenosu Business Magazine.

U Goldman Sachsu stavljaju velik naglasak na tehnologiju koja se naziva zeleni vodonik. Spomenuta tehnologija vodi dodaje elektrolite u ovaj postupak i koristi energiju koja se dobiva isključivo na okolišu prihvatljiv način. Također ističu da postupak razdvaja atom vodonika od dva atoma kiseonika te da je vodonik idealna zamjena za goriva bez emisija.

Za sada su troškovi postupka i dalje vrlo visoki jer troše puno energije. U svakom slučaju, troškovi obnovljivih izvora već se brzo kopiraju, čineći zeleni vodonik sve pristupačnijim i zanimljivijim rješenjem.

Zbog svestranosti vodonika i pada troškova, Goldman Sachs vjeruje da tehnologija koja se temelji na tome ima ogroman potencijal. Stoga očekuju da će zeleni vodonik postati najveći potrošač energije u Evropi, što je trenutno u prvom planu njegovog razvoja. To bi istovremeno udvostručilo potrebu za energijom na Starom kontinentu, što je dobra vijest za programere i dobavljače energije iz obnovljivih izvora. To pokazuje i mogućnost obnove postojeće energetske infrastrukture koja uključuje cijevi za plin i toplinsku energiju.

Kada se planovi i razvojni potencijal u SAD-u i Aziji pridruže evropskoj inicijativi, tržište zelenog vodonika dobija na vrijednosti; konačna vrijednost cijelog tržišta procjenjuje se na čak 12 biliona dolara do 2050. godine, kaže se u izvještaju. Zbog toga analitičari iz Goldman Sachsa zeleni vodik opisuju kao jedinstvenu priliku za ulaganje.

Među vodećim kompanijama u razvoju je i američka firmaNextEra. Rebecca Kujawa, glavna finansijska direktorica, ističe.

- Uvjereni smo da će naša tehnologija biti ključna za budućnost bez emisija, a posebno smo oduševljeni dugoročnim potencijalom zelenog vodonika. Provode se samo pilot projekti, od kojih će neki biti pokrenuti tek za tri godine.

To je vrlo dugoročno ulaganje koje bi u konačnici moglo dati značajan doprinos društvu bez ugljenika. Naravno, mnogo toga zavisi o padu troškova takvih tehnologija, ali ulagači će sigurno pozorno pratiti ovo područje zbog velikog potencijala za rast.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.