NavMenu

Revizor smanjio profit i kapital Instituta Simo Milošević za 8 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 06.10.2020. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Institut Simo Milošević završio je prošlu godinu sa gubitkom od 8,1 mil EUR, jer su kao rashod morali da prikažu izgubljeni spor sa Jugobankom u stečaju vrijedan 8,24 mil EUR, navodi se u revizorskom izvještaju objavljenom na Montenegroberzi.

Direktorica Instituta, Gordana Rajović, kazala je Vijestima da su zbog pravosnažnosti presude Apelacionog suda iz Beograda, iz septembra prošle godine, taj gubitak prikazali u izvještaju kroz uvećana rezervisanja.

Ona je saopštila da, s obzirom na to da je presuda iz inostranstva, mora je potvrditi domaći Privredni sud kako bi dug bio plaćen.

- Ova presuda se na potvrđivanju u Privrednom sudu iz Podgorice nalazi od januara ove godine. Nijesmo obaviješteni da je ta presuda potvrđena, tako da obaveza nije ni plaćena - navela je Rajović.

On je objasnila da imaju zaključak Vlade iz 2008. godine kojom oni preuzimaju taj dug iz 1991. godine, ako Institut izgubi spor.

- Kontaktirala sam Vladu i oni su mi saopštili da je taj zaključak važeći i da će oni platiti dug kada Privredni sud potvrdi presudu - kazala je Rajović.

Na pitanje da li će Institut biti dužan Vladi nakon što ona plati dug prema presudi, Rajović je kazala da hoće, ali da još nijesu razgovarali kako će regulisati te buduće međusobne obaveze.

Ona je navela da bi Institut, da nije bilo gubitka zbog tog spora, prošlu godinu završio sa profitom iz poslovanja od 139 hiljada EUR.

- Mi iako smo firma sa većinskim državnim kapitalom, poslujemo po tržišnim principima i prihod ostvarujemo samo iz poslovanja. Mi smo na bjeloj poreskoj listi, nemamo nikakva dugovanja prema državi i do epidemije nijesmo dobijali subvencije od Vlade - kazala je Rajović.

Institut je u istom prošlogodišnjem periodu imao 11,8 mil EUR poslovnih prihoda, što je za 600 hiljada EUR više nego godinu ranije. Kompanija ima i neraspoređenu dobit od 1,12 mil EUR iz prethodnih godina.

U revizorskom izvještaju je zbog tog gubitka, smanjena vrijednost kapitala kompanije sa 60 na 52 mil EUR.

Taj kredit uzet je 1991. godine od Jugobanke iz Beograda u iznosu od 3,95 miliona njemačkih maraka, u dinarskoj protivvrijednosti, za vraćanje rata za raniji kredit podignut za izgradnju druge faze te zdravstvene ustanove.

Nakon 23 godine spora dug je sa kamatama narastao na 8,24 miliona EUR.

U četiri dosadašnja pokušaja privatizacije Instituta, ovaj spor bio je potencijalni teret kompaniji i državi.

U petom pokušaju prodaje većinskog državnog udjela, za koji je početkom godine poništen tender, jedini punuđač bio je konzorcijum češkog Philiberta i kompanije Vile Oliva, privrednika Žarka Rakčevića.

Tenderom je Vlada za 56,48 odsto državnog kapitala tražila minimum deset miliona EUR i investicije od najmanje 25 miliona EUR.

Rakčevićev konzorcijum nudio je deset miliona EUR za akcije i 28 mil EUR za obaveznu investiciju. Rakčević je prije dvije godine od Vlade Srbije kupio 26 odsto akcija za 2,8 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.