NavMenu

Mađarski Vagonimpeks traži 800.000 EUR od Rudnika boksita u stečaju

Izvor: Pobjeda Utorak, 06.10.2020. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)Ilustracija
Privredni sud će ponovo razmatrati zahtjev mađarske kompanije Vagonimpeks koja traži da joj Rudnici boksita u stečaju akontativno isplate 800 hiljada eura, jer je Apelacioni sud ukinuo rješenje sudije Blaža Jovanića kojim im je taj zahtjev odbijen.

Riječ je o izmakloj dobiti dosuđenoj zbog nezakonitog raskida ugovora o prodaji rude, koju je, nakon pravosnažnosti, Privredni sud svrstao u prvi isplatni red kao trošak stečajnog postupka koji se prioritetno isplaćuje. Presudu sutkinje Dijane Raičković da je Vagonimpeks oštećen "krajnjom nepažnjom" stečajnog upravnika, potvrdio je i Vrhovni sud ukazujući da ova kompanija nije stečajni povjerilac te da nije imala obavezu da to potraživanje prijavi, imajući u vidu da je tadašnji stečajni upravnik prvobitno nastavio, a onda u toku stečajnog postupka raskinuo ugovor.

U žalbi zbog odbijene akontacije Mađari navode da je stečajni upravnik bio u obavezi da njihovo potraživanje uvrsti u nacrt glavne diobe iz aprila prošle godine i bez njihovog posebnog zahtjeva, ukazujući da je presuda bila pravosnažna prije nego je nacrt usvojen. Tvrde da je nakon glavne diobe na računu Rudnika ostalo 382,6 hiljada eura od kojih bi se djelimično mogli naplatiti.

- Pogrešan je pristup Privrednog suda koji je zahtjev za isplatu odbio navodeći da stečajni upravnik taj novac može isplatiti kada se stvore uslovi za diobu nakon prodaje preostale imovine rudnika i to srazmjerno svim povjeriocima istog isplatnog reda - stav je Apelacionog suda.

Ukidnim rješenjem je ukazano da je Privredni sud primijenio odredbe koje se odnose na stečajnog povjerioca, iako Vagonimpeks nije niti stečajni niti razlučni, već povjerilac stečajne mase čije potraživanje spada u prvi isplatni red kao trošak postupka koji je prioritetan.

Krajem prošle godine Apelacioni sud je ukinuo i raniju odluku Jovanića o odbijanju prigovora Vagonimpeksa na odluku stečajnog upravnika Mladena Markovića kojom je usvojen zahtjev za isplatu po presudi, ali kada se stvore uslovi za diobu stečajne mase. Ovaj sud je bio stava da je stečajni upravnik imao zakonsku mogućnost da ispravi nacrt glavne diobe imajući u vidu da je pravosnažna presuda primljena 20. jula 2018. godine, a nacrt odobren gotovo godinu kasnije.

- Nije jasno na osnovu čega prvostepeni sud smatra da je stečajnom upravniku za radnju uvrštenja potraživanja žalioca u nacrt glavne diobe uopšte i bio nužan zahtjev povjerioca. Ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da je stečajni upravnik pravilno odlučio da se isplata predmetnog potraživanja izvrši po stvaranju uslova za naknadnu diobu stečajne mase – navodi se u ranijoj odluci Apelacionog suda.

Ugovorom sa Vagonimpeksom bilo je predviđeno da Rudnici isporuče 450.000 tona rude, od čega je do raskida ugovora isporučeno samo 70,9 hiljada tona, za šta je Vagonimpeks platio avansno. Ugovor je zaključen nepuna tri mjeseca prije stečaja, ali je odlukom tadašnjeg stečajnog upravnika Veljka Rakočevića ostao na snazi, da bi ga pola godine kasnije novi upravnik Zdravko Cicmil raskinuo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.