NavMenu

Evropska centralna banka planira da testira digitalni euro

Izvor: Mina Nedjelja, 04.10.2020. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Hans)
Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog eura i planira da testira ideju pilot-projektom koji počinje sredinom oktobra.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde, saopštila je da se Evropljani sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima, prenosi SEEbiz.

- Naša je uloga da osiguramo povjerenje u novac. To znači ispitati odgovara li euro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni da izdamo digitalni euro, ako to bude potrebno - rekla je Lagarde.

Prema ECB-ovom planu, digitalni euro bio bi sličan bitcoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka sa podacima o transakcijama. I digitalni euro temeljio bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internetskim transakcijama.


- Digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u eurozone - navode u ECB-u, dodajući da bi bio nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku.

ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamjenu.

U planu su razgovori o toj ideji s građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama kako bi se procijenile njihove potrebe.

Javno savjetovanje i probna faza započeće 12. oktobra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.