NavMenu

U okviru drugog moratorijuma stopirano 176.320 EUR kredita - Najveći broj u sektoru smještaja i ishrane

Izvor: Mina Subota, 03.10.2020. 11:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)
Ukupni krediti čija je otplata stopirana u okviru drugog moratorijuma iznose 176,32 hiljade EUR i predstavljaju 6,03% ukupnih bruto kredita, odgovorili su Vijestima iz Centralne banke (CBCG).

To su podaci koje su banke dostavile vrhovnoj monetarnoj instituciji na kraju avgusta.

Od navedene sume na pojedince i preduzetnike se odnosi 70,83 hiljade EUR, a na mala i srednja preduzeća i ostala privredna društva 105,49 hiljada EUR.

Posmatrano po djelatnostima, uočeno je da se najveći broj kredita banaka obuhvaćen moratorijumom odnosi na osobe čija je osnovna djelatnost usluge smještaja i ishrane, odnosno 21,71 odsto ukupno odobrenih kredita za tu djelatnost.

Krediti obuhvaćeni moratorijumom koji se odnose na kompanije čija je osnovna djelatnost građevinarstvo predstavljaju 12,56 odsto ukupno odobrenih kredita za tu djelatnost.

- Na preduzeća i preduzetnike koji se bave trgovinom na veliko i malo u moratorijumu se nalazi 2,47 odsto ukupno odobrenih kredita za tu djelatnost - objasnili su iz CBCG, dodajući da je 3,31 hiljada ukupan broj kreditnih partija koje su obuhvaćene drugim moratorijumom.

U prvom moratorijumu je oko 64,5 hiljada klijenata tražilo zamrzavanje obaveza od 1,31 mlrd EUR, odnosno 46% ukupnih kredita u sistemu. Banke su kroz tromjesečni period čekanja došle do dodatnih preko 19 miliona EUR.

Prvi moratorijum na otplatu kredita do 90 dana uveden je 23. marta kao privremena mjera za građane i privredu u ublažavanju finansijskih posljedica zbog pandemije koronavirusa i on je bio dostupan na zahtjev svih klijenata koji su željeli zamrzavanje otplate, uz uvećanje rate zbog naplate perioda čekanja po ugovorenim uslovima.

Drugi tromjesečni moratorijum počeo je 20. juna.

Prema izmijenjenoj odluci CBCG, produžetak stopiranja otplate obaveza mogli su aktivirati samo klijenti za koje banka procijeni da im je to potrebno, kao i da li će to da ponude za sve kredite ili samo za određene vrste proizvoda.

U krajnjem nijesu ni dužne da ga odobre, kao u prvom krugu.

Prema podacima koje je CBCG dobila sa stanjem na 31. avgust, saldo svih restrukturiranih kredita koji imaju status novoodobrenih iznosi 117,62 hiljade EUR ili 4,02% svih ukupnih kredita.

Posmatrano po djelatnostima, najveći saldo restrukturiranih sa tretmanom novoodobrenih kredita odnosi se na privredna društva čija je osnovna djelatnost pružanje usluga smještaja i ishrane, i to 62,44%.

- Restrukturirani krediti koji su odobreni u djelatnosti trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala, učestvuju u ukupnom iznosu sa 12,04% - kazali su iz CBCG.

Oni su dodali da su na trećem mjestu po iznosu restrukturiranih kredita iz djelatnosti poljoprivrede 5,14, odsto, zatim slijede krediti dati za djelatnosti građevinarstva 4,7 odsto i poslovanja nekretninama 4,5 odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.