NavMenu

Raste nezaposlenost u Crnoj Gori - Za pola godine bez posla ostalo više od 15.000 građana

Izvor: Mina Nedjelja, 04.10.2020. 22:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori je u periodu od marta do avgusta broj zaposlenih smanjen za 15,09 hiljada osoba, u odnosu na avgust prošle godine broj građana koji imaju posao je manji za 38,30 hiljada, pokazuju podaci Monstata.

Kako se navodi u izvještaju Monstata u avgustu prošle godine posao je imalo 210,45 hiljada građana, a u istom mjesecu ove godine zaposlenje je imalo njih 172,15 hiljada, piše Dan.

Pad broja zaposlenih u državi konstantan je od marta, odnosno od pojave novog koronavirusa, pa je tako u martu kada je počela zdravstvena, a sa njom i ekonomska kriza, posao imalo 187,25 hiljada građana.

Od tog mjeseca počinje pad pa je broj zaposlenih u aprilu iznosio 184,60 hiljada, u maju 181,03 hiljade, junu 178,17 hiljada, julu 174,17 hiljada, te u avgustu 172,15 hiljada.

Najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Podgorici, gdje je u martu posao imalo 86,63 hiljade građana, a u avgustu je ta brojka smanjena za 6,93 hiljade, pa je posao imalo 79,69 hiljade stanovnika tog grada.

Nakon Glavnog grada najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Budvi i to za 1,83 hiljade, potom Herceg Novom 1,53 hiljade, u Nikšiću za 1,26 hiljada, slijedi Bar gdje je ta cifra 1,21 hiljada, Kotor 936, Bijelo Polje 771, Tivat 675 i Pljevlja 541.

Što se ostalih gradova tiče u Ulcinju je broj osoba koja imaju posao od marta smanjen za 491, Beranama 436, Danilovgradu 346, Rožajama 257, na Cetinju 188, u Kolašinu 166, Mojkovcu 111, Plavu 74, na Žabljaku za 63, Andrijevici 41, Plužinama 32 i u Šavniku 23.

Prema ocjeni predstavnika Saveza sindikata Nenada Rakočevića realno je opravdanje za povećanje broja nezaposlenih u svim dijelovima Crne Gore, ne samo u Podgorici, počevši od marta ove godine tražiti u posljedicama koje je za sobom ostavila pandemija Covid-19.

- Gotovo cjelokupan broj onih koji su ostali bez posla možemo tražiti u realnom sektoru, a posebno su se na udaru naš li oni iz malih i srednjih preduzeća. Veliki broj preduzetnika je čak i ugasio svoje firme, odnosno stopirao svoje poslovanje - rekao je Rakočević.

On je rekao da se u ovim teškim vremenima nažalost pokazala i nespremnost države da adekvatno odgovori na takve krizne situacije.

- Moramo istaći da su subvencije i pomoći koje je država dala ovim kategorijama bile veoma selektivne i netransparentne, gdje se ne zna ni koliko su i kome su ih dali, odnosno zna se da su velike povlastice imali preduzetnici koji već odavno imaju privilegovan položa - smatra Rakočević.

On je dodao da se posebno zbog najvećeg broja stanovnika, po broju onih koji su ostali bez radnog mjesta, a samim tim i egzistencije ističe Podgorica.

- Budućnost što se tiče ovog problema je veoma neizvjesna, te možemo očekivati dalji rast broja nezaposlenih. Dijametralan podatak je da se broj zaposlenih u javnom sektoru povećao, što se može pretpostaviti posljedica izbora koji su bili u avgustu - kazao je Rakočević.

Podaci o godišnjem i mjesečnom broju zaposlenih dobijaju se na osnovu evidencija koje su regulisane Zakonom o evidencijama u oblasti rada i zapošljavanja, a vode se u Centralnom registru obveznika i osiguranika (CROO), koje Monstat redovno preuzima.

- Ovim evidencijama obuhvaćeni su zaposleni u preduzećima, ustanovama i organizacijama svih oblika svojine kao i strani državljani zaposleni u našoj zemlji. Podaci o nezaposlenima obuhvataju sve osobe koja su kod Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) registrovana kao nezaposlena - navode iz Monstata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.