NavMenu

Ministarstvo finansija do kraja godine očekuje stabilnu naplatu prihoda - Plate i penzije po planu

Izvor: Pobjeda Srijeda, 30.09.2020. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Plate, penzije… odnosno sve budžetske obaveze, i pored niže naplate prihoda od plana, servisiraju se redovno i u skladu sa definisanom potrošnjom utvrđenom rebalansom budžeta, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija odgovarajući na pitanje da li ima utemeljenja u nedavnim izjavama kandidata za mandatara Zdravka Krivokapića da je budžetska kasa prazna i da se namjerno prazni, da "već u novembru ne bude novca za isplatu penzija i plata".

- Tome svjedoče i redovni izvještaji Ministarstva finansija o izvršenju rashoda budžeta koji su javno dostupni - kažu u Ministarstvu.

Iz ovog resora Vlade su saopštili da je za nama najveći pad prihoda u odnosu na prvobitno planirano.

- Izražena sezonalnost naplate prihoda uslovljenih efektima ljetnje turističke sezone ukazuje da je najveći pad prihoda u odnosu na prvobitno planirano za nama. Tako da očekujemo da će u mjesecima do kraja tekuće godine naplata prihoda biti stabilna. Imajući u vidu neizvjesnost kada je u pitanju stavljanje pod kontrolu pandemije virusa kovid-19, budući da su mjere na suzbijanju pandemije značajno ograničavale ekonomske tokove do sada - to je još jedan od faktora koji će u najznačajnijoj mjeri opredjeljivati naplatu prihoda do kraja godine - ocijenili su iz Ministarstva finansija odgovarajući na pitanje kakav priliv očekuju u narednom periodu.

Što se dosadašnjeg punjenja tiče, iz ovog resora navode da je bila niža naplata po osnovu PDV.

- Imajući u vidu izraženu sezonalnost kada je u pitanju punjenje budžeta u ljetnjim mjesecima, a koje je uslovljeno efektima ljetnje turističke sezone, podaci o realizaciji prihoda pokazuju da je naplata ispod plana utvrđenog Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. Razlog je prevashodno niža naplata prihoda po osnovu PDV uslovljena manjim prometom koji ostvaruju prije svega strani turisti - naveli su iz Ministarstva.

I pored značajno većeg pada prihoda od turizma, naplata prihoda budžeta u dosadašnjem periodu ne prati visoke stope pada.

- Prihodi bilježe pad na nivou od oko dva odsto u odnosu na planirano rebalansom budžeta - objasnili su iz ovog resora.

Podsjetimo da su, po podacima Ministarstva finansija koje su nedavno saopštili, prihodi budžeta za prvih sedam mjeseci ove godine bili 881,9 miliona ili 19,1% procijenjenog BDP, što je za 12,3 miliona ili 1,4% manje u odnosu na one planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

Niža naplata prihoda u odnosu na planirane prevashodno je rezultat manje naplate poreza na potrošnju, od čega je PDV ostvaren ispod plana za 21,8 miliona ili 6,7%, dok je naplata akciza ispod planiranih za 2,9 miliona ili 2,4% - pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Nižu naplatu prihoda dominantno, kako kažu, uslovljava pad prometa u unutrašnjoj i spoljnoj trgovini, što u prvom redu zavisi od turističke sezone, odnosno ostvarenih prihoda koji se generišu po osnovu dolazaka stranih turista.

Porezi i doprinosi na zarade zabilježili su kumulativan rast u odnosu na plan u iznosu od 10,7 miliona ili 3,4%, pri čemu je porez na dohodak veći za 1,8 miliona ili 3,1 odsto u odnosu na planirani.

Doprinosi su u odnosu na planirane veći za 8,9 miliona ili 3,5%, kao rezultat subvencionisanja dijela zarada zaposlenih koje su nastavili da sprovode i u okviru trećeg paketa Vladinih mjera, ali i blagog rasta zarada zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu.

- Pored navedenog, u posmatranom periodu zabilježena je i veća naplata prihoda po osnovu poreza na dobit u odnosu na planiranu kao rezultat snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prošle godine - navodi se u informaciji.

- Izdaci budžeta su za prvih sedam mjeseci iznosili 1,15 milijardi ili 25% BDP i u odnosu na planirane veći su za 6,5 miliona, odnosno 0,6%. U poređenju sa istim periodom prošle godine, izdaci budžeta su veći za 113,5 miliona ili 10,9% i to kao rezultat sprovođenja paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi kao i većeg izdvajanja za potrebe finansiranja zdravstvenog sistema u uslovima pandemije - pojasnili su ranije iz Ministarstva.

Podaci Ministarstva pokazuju da su kapitalni izdaci bili 109,2 miliona, što je za 4,3 miliona ili 4,1% više od planiranih. To je, kako je objašnjeno, rezultat nastavka implementacije kapitalnih projekata.

- Kapitalni budžet je u periodu od januara do kraja jula realizovan u ukupnom iznosu od 87,3 miliona, što je za pet miliona više od plana, dok je u odnosu na prethodnu godinu manje za 24 miliona eura - naveli su ranije u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.